Kőnig Frigyes, az egyetem rektora elmondta az MTI-nek, hogy Krakkó, Prága, Pozsony, Zágráb és Bécs művészetoktatási intézményével az MKE folyamatosan építi kapcsolatait, ennek egyik stádiuma a közös kiállítás, amellyel megünneplik a magyar egyetem fönnállásának 140. évfordulóját is.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem tisztelettel meghívja Önt az Egyetem fennállásának 140. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi grafikai kiállításra

Graphics Open 2012

megnyitó 2012. február 23. 17 óra

résztvevő intézmények
Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie
Akademie výtvarných umění v Praze
Akademija Likovnih Umjetnosti u Zagrebu
Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest
Universität für angewandte Kunst Wien
Vysoká Škola Výtvarných Umení, Bratislava

bevezetőt mond
Dr. habil, DLA Kőnig Frigyes
a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora

a kiállítást megnyitja
Rieder Gábor
művészettörténész, a Flash Art főszerkesztője

helyszín
Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay-terem, 1062 Budapest, Andrássy út 69-71.

A kiállítás megtekinthető: 2012. március 31-ig, H-P: 10.00-18.00, Szo: 10.00-13.00

 

A közép-európai régió hat művészeti akadémiájának 60 grafikus hallgatója állít ki először közösen Graphics Open 2012 címmel a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Barcsay Termében, a megnyitót csütörtökön tartják.

Kőnig Frigyes, az egyetem rektora elmondta az MTI-nek, hogy Krakkó, Prága, Pozsony, Zágráb és Bécs művészetoktatási intézményével az MKE folyamatosan építi kapcsolatait, ennek egyik stádiuma a közös kiállítás, amellyel megünneplik a magyar egyetem fönnállásának 140. évfordulóját is.
Az együttműködés ezekkel az intézményekkel régi, kivéve a bécsi akadémiát, amellyel új a kapcsolat, de ilyen közös, nagy kiállítás még nem volt a hat ország művészeti akadémiáinak hallgatóival.
„Ez a tárlat azért is fontos, mert a hallgatók és tanáraik is megismerkedhetnek a különböző tendenciákkal, látleletet kapunk a képgrafikai szakma állapotáról, ezenkívül pedig a hallgatók mobilitását is fokozhatja az ilyen jellegű találkozás a szomszédsággal” – emelte ki a rektor, hozzátéve, hogy a kiállítás kulturális diplomáciai szerepe is számottevő, mert a budapesti diplomáciai testület több tagja jelezte részvételét a megnyitón.
Somorjai Kiss Tibor, az MKE grafikai tanszékének vezetője arról beszélt az MTI-nek, hogy a mintegy 60 hallgató 100-120 munkáját láthatja majd az érdeklődő. A kép vagy szabad grafika műfajából a klasszikus rajztól a rézkarcon, litográfián, digitális nyomaton, a videóinstalláción keresztül a térobjektig sokféle alkotással lehet majd találkozni.
Ahogy felidézte, ősszel kérték fel a külföldi akadémiákat, vegyenek részt hallgatóik a 140 éves magyar egyetem kiállításán, hogy megismerhessék egymás törekvéseit és ezzel együtt a grafika mai arcát. Minden egyetem maga választotta ki a tárlatra szánt anyagot – tette hozzá a tanszékvezető.
Katalógust is összeállítottak az alkalomra, de a nyomtatásra már nem futotta. Remélik azonban, hogy a katalógus később mégis megjelenhet – jegyezte meg Somorjai Kiss Tibor. (MTI)