Nem tudnak elég hosszú ideig koncentrálni olvasás közben a mai gyerekek, ami megakadályozza őket Charles Dickens műveinek befogadásában - véli Claire Tomalin tekintélyes brit Dickens-bibliográfus. A kétszáz éve született író által ábrázolt társadalmi egyenlőtlenségek még ma is „megdöbbentően helytállóak" - hangsúlyozta Tomalin, aki szerint azonban a mai gyerekek nem tudják befogadni műveit, mert „borzalmas tévéprogramokon nevelődnek".

Nem tudnak elég hosszú ideig koncentrálni olvasás közben a mai gyerekek, ami megakadályozza őket Charles Dickens műveinek befogadásában – véli Claire Tomalin tekintélyes brit Dickens-bibliográfus.

A kétszáz éve született író által ábrázolt társadalmi egyenlőtlenségek még ma is „megdöbbentően helytállóak” – hangsúlyozta Tomalin, aki szerint azonban a mai gyerekek nem tudják befogadni műveit, mert „borzalmas tévéprogramokon nevelődnek”.
Nagy kár, hogy a gyerekeket nem tanítják meg a kitartó figyelemre, mivel egy Dickens-regényt muszáj folyamatosan olvasni – idézte a BBC hírportálja (bbc.co.uk) Tomalint, aki az író születésének kétszázadik évfordulója alkalmából hívta fel a figyelmet a problémára.
Életrajzírója szerint Dickens „Shakespeare után a legkiválóbb karakterteremtő volt az angol irodalomban”. Az 1830-as évektől szórakoztatta az embereket műveivel, a regényeiben szereplő hősök neveit az egész világ megismerte. Stílusa miatt írásait egyszerű színpadra alkalmazni, és még azok is kitűnően ismerik munkáit a filmekből, a televízióból vagy musicalekből, akik soha egy sort sem olvastak tőle.
„Csak körül kell nézni társadalmunkban” – jegyezte meg Tomalin – „minden, amiről az 1840-es években írt, ma is aktuális: a gazdagok és szegények között tátongó szakadék, a pénzügyi korrupció, a korrupt parlamenti képviselők, vagy hogy az Etonban végzett elit vezeti az országot”.
Tomalin életrajzi műve, a Charles Dickens: A Life széles körben kivívta az irodalmi kritikusok elismerését, és bekerült a tavalyi Costa Book Awards döntős kötetei közé az életrajzi kategóriában.
Az írónő korábban Samuel Pepys, Jane Austen és Thomas Hardy életrajzával vált ismertté. (MTI)