Különleges érzés volt jelen lenni Bolognában az Astrid Lindgren-emlékdíj nyertesének bejelentése idején. A díj ugyanis igen rangos, a svéd Művészeti Tanács hozta létre Astrid Lindgren emlékére, összege nem kevesebb, mint 5 millió svéd korona (550 ezer euró). Hatalmas elismerés: nincs is még egy ilyen, mely a gyermekkönyszerzőket és illusztrátorokat, a szakmát, a gyermekirodalmat ilyen bőkezűen jutalmazná.
Bolognában a díjnak önálló standja van, ahol az érdeklődőket információkkal látják el a korábbi évek díjazottjairól, a díjra jelöléssel kapcsolatosan, és természetesen, miután bejelentik a díjazott nevét, az ünnepelt alkotó könyveit is bemutatják.

Bolognában az Illustrator Caféban ismertették a díjat, majd élőben kapcsolták Vimmerbyt. A zsűri elnöke, Larry Lempert képernyőn keresztül jelentette be a hírt: az idei díjazott: Shaun Tan. Azt is hallhattuk, ahogyan telefonon felhívják az alkotót, és közlik vele a zsűri döntését. Shaun Tan a honlapján számol be érzéseiről. (A honlapon megtekinthetők a művész illusztrációi, érdemes végignézni az egész oldalt.) Ezt követően a standra invitálták a résztvevőket és fogadást adtak, koccintani lehetett a nagy eseményre.

Shaun Tan 1974-ben született, Ausztráliában él. Már ezidáig is számos díjat nyert, köztük a Deutscher Jugendliteraturpreis 2009 díját (Tales From Outer Suburbia ) és a New York Times Best Illustrated Children’s Books 2007 díját ( The Arrival ). Ebben az évben, Shaun Tan  a legjobb animációs film Oscar-díját is elnyerte, a film a könyvével azonos című (A Lost Thing).