A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tisztelettel meghívja Önt Luc Degryse belga animációs művész Turning Tourits című kiállításának megnyitójára 2011. március 24-én, csütörtökön 18 órára az egyetem Ponton Galériájába.

A tárlatot Fülöp József, a Média Intézet igazgatója nyitja meg.

Luc Degryse, belga animációs művész munkásságában összekapcsolódik az animációs filmkészítés az önálló grafikai tevékenységgel. A grafikákban feldolgozott témák jelentkeznek a filmekben is, ahol a film sajátos eszközei által más formát nyernek. Visszatérő témája az egyhelyben maradás, a mozdulatlanság és a mozgás kettőssége. Ezzel foglalkozik legutóbbi munkája, a Turning Tourits rajz-installáció is. Többszáz turista vár valamire, talán arra, hogy elindulhasson. A végtelenségig tartó várakozás alatt egyetlen dolgot tehetnek, és ez egymás szemrevételezése. A nagyléptékű installációs kiállítás, amely a művész MOME-n tartott workshopjának kísérő rendezvénye, a turistát magát a legfontosabb látványosságként mutatja be.

Életrajz

Luc Degryse 1956-ban született Roeselaere-ban,Belgiumban. Az animációs filmkészítést a Genti Kiràlyi Akadémiàn tanulta RaoulServais tanítványaként. Tanulmányai befejezése után, 1982-ben ösztöndíjjal 3évig a Kecskeméti Pannónia Filmstúdióban dolgozott. Itt készítette el a Souvenier című filmjét, valamint két rövidanimációs gyerekfilmet, az Oscar I. és  Oscar II.-t.

1987-ben Souvenircímű filmje  elnyerte a Magyar Film és TVKritikusok – díját, a birminghami fesztiválon pedig A legjobb művészeti alkotás- díjával tüntették ki.

1988 óta a Genti Képzőművészeti Akadémia (KASK)Animáció Tanszékén tanít. Végzős diákjai minden évben jelentős díjakat nyerneka nemzetközi fesztiválokon.

Összegyűjtött grafikai munkáiról 2006-ban Tekeningen (Rajzok) címmel könyv jelentmeg Belgiumban.

www.lucdegryse.be

A kiállítás 2011. március 25-től április 22-ig tekinthető meg.

Nyitva tartás: keddtől szombatig 12-től 18 óráig

Ponton Galéria
1015 Bp, Batthyány u. 65.