Vajon milyen történet tetszik a mai 10-12 éves gyerekeknek? Azt már tudjuk, hogy az indiánregények és Verne kalandregényei nem nyűgözik le őket, pedig a szülők továbbra is mélyen sóvárognak az után, hogy gyermekük ne a vámpíros-varázslós-pókemberes könyveket bújja, ha már olvas, hanem olyant, ami úgy izgalmas, hogy közben van mondanivalója. A Titokzatos Benedict Társaság talán ilyen könyv. Elégedett lehet a szülő, ha ezt látja gyereke kezében, s a gyerek se érzi rajta a kötelező ízt, ha elkezdi olvasni, izgalommal követi az eseményeket. Melyik kamasz ne élné bele magát szívesen négy olyan kortársa helyzetébe, akik tehetségesek, okosak, ugyanakkor szeretik a kihívásokat, bátrak, találékonyak, fontosnak tartják a barátságot.

S. Cs.

Vajon milyen történet tetszik a mai 10-12 éves gyerekeknek? Azt már tudjuk, hogy az indiánregények és Verne kalandregényei nem nyűgözik le őket, pedig a szülők továbbra is mélyen sóvárognak az után, hogy gyermekük ne a vámpíros-varázslós-pókemberes könyveket bújja, ha már olvas, hanem olyant, ami úgy izgalmas, hogy közben van mondanivalója.

A Titokzatos Benedict Társaság talán ilyen könyv. Elégedett lehet a szülő, ha ezt látja gyereke kezében, s a gyerek se érzi rajta a kötelező ízt, ha elkezdi olvasni, izgalommal követi az eseményeket. Melyik kamasz ne élné bele magát szívesen négy olyan kortársa helyzetébe, akik tehetségesek, okosak, ugyanakkor szeretik a kihívásokat, bátrak, találékonyak, fontosnak tartják a barátságot.

A szerző természetesen felhasználja az összes olyan írói fogást, amellyel a gyerekek szívébe lophatja a könyvet. Történetében szerepel egy különleges iskola és öreg tudós (lásd Harry Potter varázslóiskoláját), a főszereplők gyerekek (két fiú és két lány), akik arra hivatottak, hogy megmentsék a világot a gonosztól, a gyerekek árvák (Lemony Snicket A balszerencse áradása című könyve juthat itt eszünkbe), akik végül közös erővel győznek a gonosz felett. Itt is szerepelnek jócskán feladványok, s mint a krimikben, a nyomozásnak, a felderítésnek nagy szerep jut végig a könyvben.

Jó az indítása a történetnek, izgalmas lehet a gyerekek számára átélni, milyen az, amikor egy nehéz tesztet kell megoldani. És milyen érdekes, hogy egy bonyolultnak tűnő feladványnak nem is egy, hanem sokféle megoldása lehet. Fő a találékonyság, tanítja a könyv, és bátorít mindenkit arra, hogy ha nincs vele született kiváló képessége, a józan eszét használva is célt érhet. Persze azért az is különös adottság, úgy tekinteni a dolgokra, ahogy másnak nem jut eszébe.

Mr. Benedict a tesztek kitalálója, ő az, aki felfigyel arra, hogy az emberek fejében nagyon zavaros gondolatok kavarognak, amelyeket kívülről sugároznak, és ha ez sokáig így megy, a világ örök befolyásolása alá kerül valami gonosz hatalomnak. A gyerekek alkalmasak egyedül arra, hogy leleplezzék a bűnöst, de közülük is csak azok, akiknek erős a jellemük és nagyon okosak. Így választja ki a négy gyereket Mr. Benedict, és küldi el abba az iskolába, ahol az ellenség tevékenykedik.

A gyerekek természetesen leleplezik, hogy mi folyik valójában az emberek tudatának megváltoztatása, hívhatjuk nyugodtan mi is agymosásnak a hátterében. A tudatmódosító gép bár elég látványos a könyvben, működésének tudományos magyarázata homályban marad. S bár végig törekszik a szerző arra, hogy regénye a valóság, azaz a hihető tartományban maradjon, azért bőven felvonultat olyan elemeket, amelyek a mese és a fantasy világába röpítenek bennünket. Kate tornamutatványai bármennyire is bravúrosak, csak akkor nem válik zavaróvá számunkra, ha a kaland és a happy end kedvéért elhisszük, hogy mindez megtörténhet. A szerző finoman adagolja a kötet végén a meglepetéseket, csak mosolyogni tudunk már, amikor kiderül, hogy a negyedik gyermek, akit folyamatosan háton kell cipelni, mindössze 2 és fél éves. A könyv végére mindenki hazatalál. S bár egy kicsit csöpögősre sikeredik a lezárás, érezzük, hogy még nincs vége. Mr. Kampets (ilyen névvel kérdés, meddig lehet megúszni) terve nem sikerül, a Suttogó (a zseniális találmány) tönkremegy, a gonosz tudós azonban tovább él. A könyvnek már angolul megjelent két kötetben a folytatása, ha a magyar gyerekek vevők lesznek rá, bízhatunk benne, hogy az új köteteket is lefordítja a kiadó.

A könyvet külföldön nagy elismerés övezi, Amerikában többek között az Év Legjobb Könyvének választották. A gyerekek számára önálló honlappal is kedveskedett az angol kiadó, s lehet egy olyan érzésünk, hogy a filmesek is felfedezték már maguknak.

Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság, Animus, 2010
Fordította Torma Péter
2980 Ft

http://www.hachettebookgroup.com/features/mysteriousbenedictsociety/