Békés Pál, Szabó Magda, Janikovszky Éva - Fotó: Sándor Csilla

Ma ünnepelné születésnapját Janikovszky Éva. A képen Békés Pállal és Szabó Magdával együtt látható, a fénykép 2003-ben készült róluk a Millenárison.

Békés Pál írói pályájának elején Janikovszky Évától kapott buzdító szavakat: „Valóban különböző műformákban írok, de tulajdonképpen véletlenszerűen adódott, felkérésre, hogy színdarabot kezdtem írni és majdhogynem egy kósza ötlet nyomán, hogy mesét. Janikovszky Éva megerősített és azt mondta, hogy csak így tovább. Neki pedig lehetett hinni.” (Bárka Online) Mindketten az IBBYmagyar szekciójának elnökei voltak, Békés Pál Janikovszky Évát váltotta 2001-ben.

Janikovszky Éva és Szabó Magda kapcsolatáról is hosszasan lehetne írni,  de álljon itt helyette most egy levél:

Magda!
Legalább egy percig tűnődtem, hogy hogyan szólítsalak meg, mert sem a kedves, sem a drága, sem az édes nem illik hozzád, holott tulajdonképpen mindez vagy, de mégsem. Talán a Szabó a legkifejezőbb, de ez esetben nehezen tudnám folytatni, mert mit ír az ember az élő magyar irodalomnak? Frázisokat. De hát ezt igyekszem elkerülni. Egyszóval: nagyon szép volt tőled, hogy hoztál nekem a Disznótorból egy példányt, úgy meghatódtam, hogy no. Köszönöm szépen. Én ugyan már megjelenése napján elolvastam a könyvet, s ha volna telefonod, már réges-rég felhívtalak volna. De nincs. Többek között ez az oka annak, hogy ilyen késve köszönöm meg, mert napokba tellett, amíg ez a régi, de bevált hírközlési módszer (mármint levélírás) eszembe jutott. Persze az is közrejátszott, hogy édes gyermekem betörte a fejét, kétszer egymás után. Remélem, hogy ebcsont és beforr. Egyelőre ronda.
Ugye, a Disznótorról fogunk személyesen beszélni, mert sehol sem találom meg azt a mondatot, ami idefér, és egyben ki is fejez valamit. Úgyis be kell jönnöd hozzám, mert én leszek a lektorod, és Kováts azt üzeni, hogy nekem add majd a kéziratot, mert ő nem lesz itthon. Nagyon várlak, téged is, meg a regényt is. Augusztus 8-ig itthon vagyok, addig ugye kész leszel?
Janikovszky Éva
960. 7. 2.
A képen még együtt beszélgetnek ők, a gyermekirodalom nagy klasszikusai. Békés Pál május 28-án lenne 56 éves, Szabó Magda november 19-én lehetne 95 éves, Janikovszky Éva ma, április 23-án lenne 86 éves.