Rofusz Kinga illusztrációja

Első alkalommal rendezik meg a Kis könyves éjt: az érdeklődőket pénteken éjfélig várják a kis könyvesboltok felolvasással, koncerttel és kiállítással Budapesten.

A Kis könyves éjhez csatlakozott a Bencés Könyvesbolt, a Budapesti Teleki Téka, a Famulus Könyvesbolt, a Gondolat Könyvesház, az Írók Boltja, a Keddshop, a Két Egér Könyvesbolt, a Klauzál 13, a Láng Téka, a Latitudes, a Libra Könyvesbolt, a Litea, a Massolit Books & Café, a Millennium Könyvesház, a Néprajzi Múzeumban található Muzbo, a Művész Mozi Kultúrpult, a Nyitott Mappa, a Párbeszéd Könyvesbolt, a Pozsonyi Pagony és a Ráday Könyvesház. Sopronban a Cédrus Könyvkereskedés várja az éjszakai érdeklődőket – olvasható a www.kiskonyves.blog.hu oldalon.
A Bencés Könyvesboltban Schmal Károly grafikusművésszel, Szüts Miklós festőművésszel, majd Baglyas Erika képzőművésszel beszélget Varga Mátyás, a kiadó vezetője. A Budapesti Teleki Tékában egyebek mellett a MOME hallgatóinak gyermekkönyv-illusztrációiból látható kiállítás, a felolvasással egybekötött beszélgetéseken az érdeklődők megismerhetik a Labrisz-könyvek sorozatot és szerkesztőit, szerzőit. A Famulus Könyvesboltban Villon Trió koncert lesz, az Írók Boltjában Györe Balázs és Györe Bori olvassa verseit, a Klauzál13 Könyvesbolt és Galéria Szamek András Durchlaufwaschanlage című fotókiállításának ad otthont. A Két Egér Könyvesboltban a többi között Szőke Szabolcs és Váczi Dániel zenél, a Láng Tékában Bächer Ivánnal ismerkedhet meg a közönség, a Libra Könyvesboltban Darvay Nagy Adrienne színházi író olvassa fel A kor foglalatjai – Hamlet az ezredfordulón könyvének epilógusát.
A Litea Markó Béla és Kenéz Ferenc felolvasás-beszélgetésére, a Massolit Books & Café és skandináv filmestre invitálja a közönséget. A Keddshop mesés-kézműves-énekes foglalkozásoknak ad otthont, míg a Latitudesben Clara Royer dedikálja Csillag című regényét.
A Millennium Könyvesházban koncertet ad Nemes András a Pluto zenekarból és bemutatják a Beszélő babakezek című könyvet, a Muzbo épületsétát és Szacsvay Éva Szobrok című könyvének bemutatóját kínálja. A Nyitott Mappában Kamondy Imre Kacat-király című művéből olvas, valamint kiállítás látható Rofusz Kinga és Rontó Lili képeiből. A Párbeszéd Könyvesboltban katalán est, a Ráday Könyvesházban irodalmi társasjátékok, a Pozsonyi Pagonyban kézműves foglalkozás és Gévai Csilla mesekönyvének bemutatója szórakoztatja a résztvevőket. A Vörös Cédrus Könyvkereskedésben egyebek mellett Lakatos István Dobozvárosának és a Cerkabella Kiadó mesekönyv-illusztrációit felvonultató kiállítás látható.
A kezdeményezés célja felhívni a könyvekre éhes közönség figyelmét a független könyvesboltok sokféleségére és előnyeire, felélénkíteni a könyvesboltba járás divatját. A másik fontos cél, hogy a független boltok is megismerjék egymást és együttműködésen alapuló ötleteiket megosszák egymással.
A Kis könyves éj alapítói a Gondolat Könyvesház, a Két Egér Könyvesbolt és a Massolit Books & Café. (MTI)