Ted Van Lieshout nyerte meg tegnap a huszonötödik Woutertje Pieterse díjat Amszterdamban, a Dierdelig Paard (Kb.: Háromrészes Ló) című könyvéért, amely a Leopold kiadó gondozásában jelent meg. A díjat holland könyvkiadók gyermek- és ifjúsági könyveiért osztják ki, és 15.000 euró pénzjutalom is jár hozzá. A díjat a holland LIRA Fonds, a szerzői jogok alapja működteti. Az idén 127 benevezett könyv közül választottak.

A zsűri Ted Van Lieshout kötetét „elképesztően eredeti, szellemes, izgalmas és szép” könyvnek találta. „Ez egy műalkotás. Nem csak magával ragadó, hanem rengeteg megrendítő, vidám, szellemes és abszurd narratívát kínál; valóságos enciklopédiája a narratívák típusainak és stílusjegyeinek.”

A Dierdelig Paard verseket tartalmaz, amik közé levelek és üzenetek vannak  beillesztve. „A nyolc év feletti gyerekeknek azért lehet nagyon megfelelő ez a könyv, mert megismerkedhetnek a különböző műfajokkal, és a történetek tele vannak vicces utalásokkal, amik akár napokig is érlelődhetnek az olvasóban”, véleményezte a zsűri.

Ted van Lieshout (1955) illusztrátorként kezdte pályáját, 1986-ban adta ki első könyvét. Több rangos hazai gyermekkönyvdíjat is nyert – az Arany és Ezüst Zsírkréta-díjakat, (Gouden/ Zilveren Griffel ) – amelyeket minden évben kiosztanak a holland gyermekkönyvek alkotói között), valamint 2009-ben életművéért ő nyerte el a háromévente  kiosztott Theo Thijssen-díjat, hatvanezer euró díjazással.

http://www.woutertjepieterseprijs.nl/WPP/homeframe.asp?top=25e%20Prijsuitreiking