A Pozsonyi Pagony Kiadó idén tavasszal két kis kupac könyvet készít ismerőinek és új olvasóinak. E hat könvyvben megszólítják azt a bölcsődés-óvodás-olvasni kezdő korosztályt, amelyhez legtöbb könyvük szól. De nyitnak felfelé is, hiszen most már új könyveik fele a nagyobb, önállóan olvasó iskolásokhoz is szól. Mesék, regények a fikció és a valóság határán, innen, Budapestről, a belváros utcái és házai közül.

 Berg Judit – Agócs Írisz: Maszat a vonaton

Maszat nem csak a játszótéren és a kertben szokott járni. Most elutazik. Nem is akárhova: a tanyára! Először is jól fel kell pakolni, kis bőrönd, hátizsák, és persze Hóchóc sem maradhat otthon… A pályaudvaron talál­koznak Sárival, és felszállnak a vonatra. A vonatozás minden percét kiélvezik, még az unalmasakat, mert azokban is van valami jó! Amikor megérkeznek, bizony van mit felfedezni. Hiszen itt él a kecske, a tehén, a ló, a macska, és mindet másért tartjuk, másmilyen a kicsinye. Végül fáradtan dőlnek az ágyba a nagy utazók, hogy másnap új kalandok vár­ják majd őket… A legkisebbek kedvence, Maszat és barátja Sári igazi ta­vaszi kalanddal tér vissza.

Korcsoport: 2-5 év
Oldalszám: 48 oldal
Ár:1680 Ft
Megjelenés: 2012. március 9.

 A sorozat korábbi kötetei: Maszat játszik, Maszat épít, Maszat alszik, Doktor Maszat, Maszat szá­mol

A Maszat-sorozat továbbá kettő interaktív könyvvel is bővül. A Maszat a játszótéren és az Áram­szünet a tableteken és okostelefonokon is elérhető lesz. A gyerekek Scherer Péter kiváló mesemon­dása mellett a figurákat érintéssel mozgásra bírhatják, és a Pagony Könyvolvasó applikációba a kö­zel jövőben további játékokat, e-könyveket és interaktív könyveket vásárolhatnak.

 

Finy Petra – Gyöngyösi Adrienn: Seprűsrác meséi

Rufusz Rafael először nem tudott aludni, aztán az evéssel akadtak gond­jai. Azóta sokat nőtt, és nem jelent neki problémát jól aludni. In­kább ő ijesztgeti a kistestvérét szörnyekkel, ha éppen bezárja a kamrá­ba. De amilyen ügyes nagyfiú, megtanult már verekedni, sőt csúfolódni is. Ha pedig nincs más a közelben és rossz a kedve, hát szétdobál min­dent. Ilyenkor anyukája és apukája megkéri, hogy menjen ki az erkély­re, és söpörje ki magából a rosszaságot. Ott lakik ugyanis barátja, Sep­rűsrác, aki egyszerre nagyon laza és kedves. De pontosan tudja, hogy meddig lehet elmenni a csínytevésben: amíg nem bántunk másokat. És a könyv végére ezt Rufusz Rafael és vele együtt a kis olvasók is megér­tik Sep­rűsrác kedves kis meséiből. A rövid szövegek minden óvodás­nak szeret­hető módon segítenek a feszültségeket feldolgozni.

Korcsoport: 4-7 év
Oldalszám: 48 oldal
Ár: 2250 Ft
Megjelenés: 2012. április
A sorozat korábbi kötetei: Lámpalány meséi, Bögreúr meséi

 

Berg Judit – Kőszeghy Csilla: Két kis dinó Budapesten


Berg Judit legújabb sorozatában két kis dinó, Trikó és Nyamm kalan­doznak korok és helyszínek között. Trikóék sajnos olyan aprók, hogy a zsíkréta korban esélyük sincs nagy rokonaik között. Szeretnének na­gyobbak lenni, de a varázslat balul sül el, és a mi világunkban kötnek ki. Az előző rész végén éppen Budapestre utaznak vonaton. Amikor megérkeznek, számos veszéllyel kell szembenézniük a macskán át a büdös autókig, míg végül egy kedves dinószakértő kisfiúhoz, Matyi­hoz kerülnek.

Megismerik a dinók történetét és az iskolai életet, sőt, egy osztályki­rándulásra is eljutnak, ahol újabb slamasztikába keverednek és ki tud­ja, hol kötnek ki megint!

A könyvet első olvasóknak is ajánljuk rövid fejezetei, fordulatos cse­lekménye és szellős szedése miatt. De felolvasva már öt éves kortól is élvezetes.

Korcsoport: 5-10 év
Oldalszám: 72 oldal
Ár: 2350 Ft
Megjelenés: 2012. március 21.

 A sorozat korábbi kötete: Két kis dinó a zsírkréta korban

 

Gévai Csilla: Holdfényszüret

Gévai Csilla könyvének négy meséjében különös gyerekek keverednek barátságba különös öreg emberekkel, akiktől olyan élettapasztalatot és tudást nyernek a puszta együttlét által, ami máshonnan nem kapható. Az öregek és gyerekek között a valóság és a képzelet határait átléphe­tővé teszi a bölcsesség és a humor. A Holdfényszüretben az álmok tit­kára derül fény, a Téli kép hölgyekkel Csengő nénije megmutatja Csi­binek, hogy létezik egy másik világ is Budapesten, mint amiben a kisfiú él, és a Széchényi-fürdőben kiderül, hogy az öregek belül bohó fiatalok maradnak. A Fodrászatunk büszkeségében a kisunoka menti meg nagypapa régimódi fodrászatát a bezárástól, és színes babaparóká­kat készít az öreg babának.

Gévai Csilla történetei és festményei megmutatják a játszóterek, bérházak és boltok lelkét – hétköz­napiság, líra és humor átélhető és vonzó elegyét alkotva.

Korcsoport: 7-12 év
Oldalszám: 72 oldal
Megjelenés: 2012. április

 

Szabó Borbála – Rácz Nóra: Elvarázsolt gyerekek

Szabó Borbála könyve egy igazi játéktól és veszekedéstől hangos mai nagycsaládba vezet. Anyának mindig ezer a dolga, apa folyton a munkahelyén van, Miklós vonatmániás, Kamilla a barbik rabja, a kis Tamáska meg mindenki kedvence. A gyerekek rettentően szenvednek, ha netán nem teljesül minden kívánságuk, és azt hiszik, jobb a felnőt­teknek – hát átváltoznak! Ebből persze fergeteges helyzetek kereked­nek ki.

A kötet öt hosszú meséjében mindig átváltozik valaki: a játékok életre kelnek és megmentik a gyerekeket a gonosz mindent megetető Banyá­tól, Miklós zsúrján a mérnök urak, azaz a kisiskolás baráti társaság a Titanicon jár és rejtélyeket fejt meg pincében és telefonon. A színház­ban pedig – micsoda véletlen! – nekik kell beugrani a Diótörőbe  a szí­nészek helyett.

Álom, képzelet és valóság egymásba gubancolódik, hogy megmutassa a látható világ láthatatlan ol­dalait, miközben felnőtt is, gyerek is gurul a nevetéstől a helyzetkomikumot maximálisan kihaszná­ló szöveg olvastán. Mintha a saját családunkról olvasnánk…

Korcsoport: 8-14 év
Oldalszám: 120 oldal
Megjelenés: 2012. április

 

Tasnádi István – Herbszt László: A kőmajmos ház


Kornélék házába nyárra egy okoskodó kislány érkezik a nagymamájához. Foly­ton valami mágikókról és nyambikvarákról karattyol, és hogy ő titokban szala­mandra, Kornél pedig garabonciás… Csakhogy az események meglepően iga­zolják Izabella agymenéseit, és Kornél végül együtt próbálja kideríteni vele, hogy mi is a helyzet a mágikókkal, hova tűnt az apja, és miért hallgat a múltról mélyen az anyja.

Az egy szuszra olvasható ifjúsági regény során minden részlet egy nagy kirakós darabja, miközben az olvasók talán megsejtenek valamit arról, hogy a szimbólumok a gyerekkor végével is érvényes magyarázatokat adhatnak a világról. A már önállóan olvasó gyerekek után remélhetőleg a szülők kezébe is átvándorol a kötet, hogy élvezettel merülhessenek el saját gyerekkoruk tájaiban, hiszen Kornél  szülei mi vagyunk.

Korcsoport: 10-14
Oldalszám: 96 oldal
Megjelenés: 2012. április