Anyanyelvi Kultúraközvetítés Konferencia 2012

Kaposvári Egyetem

Magyar Nyelvészeti és Irodalmi Tanszék

2012. április 13-14.

Felhívás

A Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának Magyar Nyelvészeti és Irodalmi Tanszéke szeretettel meghívja az Anyanyelvi Kultúraközvetítés című konferenciájára.

Második konferenciánk fókuszában az anyanyelvi kultúra és a közvetítésében alappillérül szolgáló oktatás áll, a kettő egymásra ható, egymást alakító kapcsolata. Az anyanyelvi érettséget nem csupán középiskolai évei alatt sajátítja el a diák, hanem már egészen korán, (kis)gyermekkorban érik olyan meghatározó tapasztalatok, amelyek nyelvi és kommunikációs képességeire befolyással vannak, ezért kérdéseink az anyanyelvi nevelés komplexitására irányulnak az alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás diákok oktatásában. Szekcióinkat a legfontosabb témák köré csoportosítva alakítottuk ki.

A társadalmak életében az oktatási alrendszereket alapvetően két dokumentum szabályozza, a Nemzeti Alaptanterv, illetve az oktatási törvény. Magyarországon ezek jelentős változása, széleskörű társadalmi vitái a közéletben központi kérdésként szerepeltek a közelmúltban, illetve ma is. Ezzel párhuzamosan az elmúlt évtizedben az anyanyelvi kultúra szerepének, közvetítésének szemlélete olyan mértékben változott, elsősorban az olvasás fontosságának, funkciójának átértékelődésével, amelyre az elmúlt fél évszázadban aligha találnánk hasonló példát. A szekció munkájának feladata ennek megfelelően az új helyzet értékelése, közös gondolkodás a lehetőségek alapján a jövőbeli feladatokról.

A konferencia kiemelten kíván foglalkozni a napjainkban egyre több oktatási intézményben szerephez jutó drámapedagógiával, amely kapcsán film, színház és oktatás kapcsolatát szeretnénk megvizsgálni. E szekció tehát olyan előadásokat vár, melyek az adott filmet/produkciót/drámát az általános és középiskolai oktatás felől közelítenek meg. Fókuszba kerülhetnek így például az adaptációval kapcsolatos problémák, a színházi nézővé nevelés, a művészfilm beemelése az oktatásba, illetve ide tartoznak a drámapedagógiával kapcsolatos tapasztalatok is.

A kultúra közvetítésében szerepet játszó technikai eszközök rohamos fejlődésével új kihívásokkal kell napról napra szembesülnie diáknak és tanárnak egyaránt. A megváltozott olvasói szokások, és az ehhez kapcsolódó kreatív alkotói tevékenységek befolyással vannak a diákok írásban történő kommunikációjára is, legyen szó bár naplóírásról, dolgozatírásról, esszé fogalmazásáról vagy írói alkotómunkáról. Konferenciánk hangsúlyt helyez tehát azokra a kérdésekre, illetve megvitatásra váró problémákra, melyek a gyerekek és diákok olvasási szokásaival, kreatív képességeivel foglalkoznak.

Nyelv és irodalom szétválaszthatatlanságának gondolata bár magától értetődő a kultúratudományokkal foglalkozó kutatók és tudósok számára, az oktatásban csak ritkán fedezhetők fel a kutatások legfrissebb eredményei, nehezen átjárható a tudományos élet és az oktatás gyakorlata. Konferenciánk egyik szekciója ezért külön figyelmet szentel a közös fogalmaknak, melyek párbeszédbe vonhatják a nyelvtant és irodalmat oktató tanárokkal.

Szekció-előadásokra a következő témakörökben váruk jelentkezőket:

1. Új Nemzeti Alaptanterv (szekcióvezető: dr. Steklács János)

2. Írás, olvasás, kreativitás (‎szekcióvezető: dr. Gombos Péter)

3. Nyelv, irodalom, oktatás (szekcióvezető: Nemesné dr. Kis Szilvia és dr. Sz. Molnár Szilvia)

4. Színház, dráma, pedagógia (szekcióvezető: dr. Seress Ákos)

Elektronikus jelentkezésre a konferencia honlapján van lehetőség (http://akk2011.ke.hu), de e-mailben is szívesen fogadunk jelentkezéseket (szilvia.szmolnar@gmail.com). A konferencián 20 perces előadásokra lesz lehetőség, ezek összefoglalóját (max. 200 szó erejéig) a jelentkezéssel együtt kérjük e-mailben elküldeni, vagy a konferencia honlapjára a jelentkezés adataival együtt feltölteni.
A jelentkezés határideje: 2012. február 20.
Regisztrációs díj: 5.000 ft, graduális és posztgraduális diákoknak: 2.500 ft, melyet a konferencia első napján kérünk befizetni.

Szállást 20 fő erejéig az egyetem tanári kollégiumának kétágyas szobáiban (a jelentkezés sorrendjében) térítésmentesen tudunk biztosítani.

Jelentkezését várva tisztelettel üdvözli a szervezőbizottság:

dr. Kovács Zoltán
rektorhelyettes és dékán

Nemesné dr. Kis Szilvia
dékánhelyettes

dr. Sz. Molnár Szilvia
egyetemi adjunktus
kapcsolattartó
(szilvia.szmolnar@gmail.com)