A nyírcsászári óvoda

A gazdasági válság ellenére is egymilliárd forint összegű adományt oszt szét a Demján Sándor Alapítvány Nyírbátor környékén, ahol 26 határon inneni és 5 romániai település szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeit segíti – közölte a támogatást felhasználó Értetek Karitatív Egyesület elnöke hétfőn az MTI-vel.

Bartha Edina elnök elmondta: az alapítvány 2007-ben kezdeményezte a 31 település rászoruló gyermekeinek támogatását, ötéves időszakra összesen egymilliárd forintot ajánlott fel.     Évente 200 millió forintos keretet lehetett felhasználni, a gazdasági válság azonban most „közbeszólt”, az alapítvány arra kényszerült, hogy 2012-ben a felére csökkentse az összeget.

Az öt évvel ezelőtti milliárdos vállalás azonban mégis teljesül – folytatta a karitatív egyesület vezetője – mert az alapítvány egy évvel meghosszabbította a segítségadás idejét, így jövőre és 2013-ban 100-100 milliós adományt kapnak a rászorulók.     Maczkó Mónika, a karitatív egyesület munkatársának tájékoztatása szerint a 2012-es 100 milliós adományra december 16-ig nyújthatják be pályázataikat az érintettek.

Az általános és középiskolai tanulmányi átlaguk javítására vállalkozó hátrányos helyzetű diákok ezúttal is ösztöndíjat kaphatnak, a jótanuló középiskolások pedig 100 órás angol vagy német nyelvtanfolyamon vehetnek részt.     Az alapítvány támogatja a tanulmányi előmenetelt segítő osztálykirándulásokat is, illetve nyári táborokat finanszíroz. Új lehetőségként 28 csoportban 50-50 gyermek tanulhat majd meg úszni a nyírbátori welness és gyógyfürdőben.     Az óvodákban pedig folytatódik a képesség-és készségfejlesztő eszközök beszerzésének alapítványi támogatása.

A Demján Sándor Alapítvány 2008-től segíti pénzbeli adományával a rászorulókat 26 Nyírbátor környéki, illetve 5 határon túli romániai településen, az északnyugat-erdélyi Csanáloson, Mezőfényben, Csomaközben, Kálmándon és Börvelyen. Az első évben a határon innen 2976, míg a határon túl 422 óvodás és iskolás kapott tanulmányi ösztöndíjat.     Eddig tizennyolc óvoda képesség- és készségfejlesztő eszközöket vásárolhatott az alapítvány segítségével, több mint 30 millió forintért.

Támogatta az alapítvány az óvodai és iskolai étkeztetést is, illetve a középiskolások idegen nyelvi képzését. A középiskolások közül mintegy százan laptopot is vásárolhattak informatikai tudásuk fejlesztéséhez, egyenként 120-120 ezer forintos támogatásból.