Régi ifjúsági könyvek, regények és útleírások is szerepelnek az Antiquarium Hungaricum csütörtöki budapesti árverésének 365 tétele között.

Két kiadvány is megszerezhető a 18. századi német ifjúsági író, pedagógus, Campe Joakim Henriktől, aki főleg utazással kapcsolatos ismereteit osztotta meg fiatal olvasóival. A jelesebb utazások gyűjteménye két kötetben magyarul először 1819 és 1821 között jelent meg. A 25 ezer forintra taksált két kötetet ritkán kerül kereskedelmi forgalomba, Kárpáti Frigyes antikvárius tudomása szerint az utóbbi húsz évben nem is árverezték.
A magyar irodalomban a Robinson-fordítások és Robinzonádok a 18. század végén jelentek meg. Otto Bernhard Verdion „Róbert Péter született anglus élete és különös történetei…” című munkáját 1797-ben Szentiványi László fordította magyarra, megjegyezvén, hogy nem az „elméjeket holmi mély tudományokban nyugtalanító érdemes férfijak számára, hanem az ifjabb nemzedék kedvéért” adta ki.
A Kolozsvárott 1799-ben ” egy gyermekbarát tollából” megjelent „Ujj Esztendei Ajándék, : a’ jó igyekezetű fiú gyermekeknek” című, 20 ezer forintra tartott könyv azért érdemel különös figyelmet, mert Wesselényi Miklós névbejegyzése olvasható benne.
Bár nem gyerekkönyv Révész Béla Találkozás Hamupipőkével című novelláskötete, amelyet a „rajzoló poéta”, Kozma Lajos illusztrált, de mint az egyik legszebb szecessziós kötet, igazi gyűjtői darab. A díszes, művészi kiállítású 1909-es kiadást 25 ezer forintról indítják.
Vajda Péter 1836-os Növénytudománya az egyik legteljesebb korai magyar növénytani mű. Az irodalmár, tanár szerző 368 ábrával illusztrált munkáját, „orvosok, gyógyszeresek, kertészek ‘s kiváltképen a’ fűvészetet tanító nélkül tanulni akarók számára” írta. A ritkán felbukkanó kötetért 24 ezer forintról indul a licit.
Figyelemre méltó két ritka Gvadányi József-mű: egy 1795-ös verseskötet és az Egy falusi nótárius 1790-es első kiadása, 40-40 ezer forintért. A történelem, a hadtörténet iránt érdeklődők számára kuriózum Dálnoki Veress Lajos három kötetbe foglalt munkája, a Magyarország honvédelme a II. világháború előtt és alatt. A Münchenben 1972-74 között megjelent emigráns kiadvány a téma máig legalaposabb feldolgozása, kikiáltási ára 30 ezer forint.

 

A sok kicsi sokra megy elv érvényesült az Antiquarium Hungaricum csütörtöki aukcióján. A 365 tétel nagy része ugyanis igen visszafogott kikiáltási árakkal indult. Nagyon magasra nem is mentek, de az anyag háromnegyede elkelt.

Az árverezésről:

Mindjárt megadta az alaphangot, hogy az első néhány tételért négy-ötszörös árat adtak. Andersen összes meséinek képekkel gazdagon illusztrált 1874-es kiadása 6 ezres indítás után 28 ezer forintért ment el. Egy 1891-es brassói turisztikai kalauz 3,5 ezer forintról 16 ezerig bírta. A folytatásban is voltak sokszoros licitek. Karinthy Frigyes Heuréka elbeszéléskötetének első kiadása 4 ezer forintról indult és 30 ezernél végzett. „Plutárchusnak a’ gyermekek’ neveléséről írott könyve” 1795-ben jelent meg magyarul, a jó állapotban megmaradt kötetet 8 ezer forintra tartották, de mivel sokan akarták elvinni, 44 ezer forintig licitálták.
Ötvenezer forint fölé is kúsztak az árak. Két ritka Gvadányi József mű, az Unalmas órákban… 1795-ös verseskötet és az Egy falusi nótárius 1790-es első kiadása, 40-40 ezer forintról indult és 75, illetve 70 ezer forinton ért célba. A gazdagon illusztrált Petőfi összes 1907-es emlékkiadása 55 ezer forintot ért meg valakinek. A Wesselényi Miklós névbejegyzését tartalmazó ” egy gyermekbarát tollából” megjelent Ujj Esztendei Ajándék című könyv 20 ezer forintról 60 ezer forintig bírta.
Campe Joakim Henrik 18. századi német ifjúsági író Jelesebb utazások gyűjteménye magyarul először 1819-21 között jelent meg. Ezért a ritkán felbukkanó könyvért 25 ezer forintot kértek, és 65 ezret adtak. A magyarul elsőként megjelent Robinzonádot, Otto Bernhard Verdion Róbert Péter született anglus élete és különös történetei…” című munkáját 20 ezerről 55 ezerre emelték. Ugyanennyiért, kelt el az egyik legszebb szecessziós könyvként nyilvántartott Révész Béla – Kozma Lajos Találkozás Hamupipőkével című novelláskötet.

(MTI)