Évtizedek óta a világ egyik legnagyobb könyves rendezvényén, a Frankfurti Könyvfesztiválon adják át a német gyermekirodalmi díjakat. Az 50 000 eurós pénzdíjjal járó elismerést 1956-ban alapította az ifjúsági minisztérium azzal a céllal, hogy minden évben díjazza a kiemelkedő gyermek- és ifjúsági műveket. A zsűrizést és a díjátadást az 56 évvel ezelőtt alapított Gyermek- és Ifjúsági Irodalmi Társaság (Arbeitskreis für Jugendliteratur e. V. továbbiakban AKJ) koordinálja.

Az 1955-ben alapított AKJ a német gyermek- és ifjúsági irodalom legfontosabb ernyőszervezete, országos szinten 40 különböző egyesület (a könyvtár, az oktatás, a könyvkiadás és –kereskedelem valamint a kutatás területéről) és 200 független szakértő munkáját segíti, egy nagy hálózatban integrálva tudásukat. A szervezet anyagi támogatásáról a családi és szociális minisztérium gondoskodik. Az AKJ központi irodája Münchenben található, a háromévente változó, öttagú vezetőség társadalmi munkában végzi feladatát, emellett természetesen teljes állásban is dolgoznak munkatársak, akik az éppen aktuális projekteket koordinálják.

Az egyik kiemelt éves projekt a német gyermek- és ifjúsági díj átadása. Emellett fontos szerepet kapnak az olvasóvá nevelést, a diákok olvasási képességének fejlesztését célzó programok. Az AKJ rendszeresen szervez szemináriumokat multiplikátoroknak, olyan személyeknek, akik a képzésen megszerzett tudást maguk is tovább adják a környezetükben. A multiplikátorok évente egy hétvégén azért gyűlnek össze, hogy szakértők előadást hallgassák a gyermekirodalom aktuális trendjeiről, fontos témáiról. 2011 novemberében például a képregény, a manga és a graphic novel műfaját járják körbe neves előadók kalauzolásával. Hasonlóan fontos és népszerű alkalmak a gyakorlatot középpontba állító, egynapos szemináriumok, amelyet a jobb elérhetőség (és a lehető legnagyobb hatékonyság) kedvéért az ország több pontján is megrendeznek.

2004 novembere óta a Német Könyvtárszövetség (Deutscher Bibliotheksverband e.V.) és a Telefonkönyv (Das Telefonbuch) támogatásával az AKJ országos olvasásnépszerűsítő kampányt szervez Aki olvas, nyer! címmel. Az ötödik és hatodik osztályosok szövegértő képességének acélozását célzó programban a kvíz, az olvasás és a kreativitás elemei keverednek. A program egyik fontos eleme, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatot az iskolák és a helyi könyvtárak között. A három fordulóból álló csapatverseny első körében a német gyermek- és ifjúsági díjra jelölt ifjúsági olvasmányokról kapnak kérdéseket a diákok, a következő körben a klasszikusok, harmadjára pedig saját kedvenceik kerülnek sorra. A játék végén a győztes csapatok munkáját könyvutalványokkal ismerik el.

1955-ös megalakulása óta az AKJ az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) németországi tagszervezete is egyben. Ennek értelmében az AKJ feladata, hogy szervezze a német megjelenést a kétévenkénti IBBY kongresszuson, jelöljön a Hans Christian Andersen Díjra (2012-re Paul Maar és Rotraut Susanne Berner a két német kiválasztott), illetve az „IBBY Honour List”-re (2012-ben Martin Baltscheit illusztrátor, Beate Teresa Hanika szerző és Ina Kronenberger fordító munkái kerülnek fel a listára).

Immáron három évtizedes múltra tekint vissza az AKJ szakfolyóirata a JuLit, amely tematikus számaiban neves szerzők közreműködésével tárgyalja a gyermek- és ifjúsági irodalom aktuális kérdéseit. A 2011-es négy szám közül az első a fiatalok olvasóvá nevelésével, a második a többnyelvűség kérdésével, a harmadik a biografikus és autobigrafikus gyermekirodalommal foglalkozik, a negyedik szám pedig a német gyermekirodalmi díj győztesét állítja a középpontba. A szakfolyóirat megjelentetése mellett fontosnak tartja a szervezet, hogy az egyre nehezebben áttekinthető gyermekkönyv-kínálat alapján ajánló katalógusokat is kiadjon, az évente más-más korosztály olvasmányait sorra vevő kiadvány célja, hogy információval lássa el a szülőket, pedagógusokat, könyvtárosokat.

Jelölések a 2011-es díjra

Pompor Zoltán

[fblike]