Több mint 200 000 gyerekkönyv érkezett Japánba arra a felhívásra, amelyet a 3.11 Picture Book Project Iwate program keretében tettek közzé. A projektvezetőnek, Chieko Suemorinak volt már hasonló kezdeményezésben tapasztalata – több háborús és katasztrófa sújtotta országban segített már eljuttatni gyerekkönyveket, hogy mosolyt varázsoljon az arcokra.  Suemori meggyőződése, hogy a képeskönyvek fényt visznek a gyermekek életébe.

Japánban sok kisgyermek ébred és fekszik nap mint nap azzal a gondolattal, hogy elsöpörte házukat a szökőár. A katasztrófa sújtotta térségben ezeknek a gyerekeknek nagyon sokat jelentenek most a képeskönyvek. Többen, amikor megérkezett az első szállítmány, magukhoz szorították a könyvet, este pedig arra kérték a szüleiket, hogy meséljenek.

A gyerekkönyveket önkéntesek csomagolják ki és korosztály szerint négy csoportra osztják, és ezen belül is csoportosítják, aszerint hogy milyen műfajba tartoznak. Külön erre a célra – az adományozók pénzéből – autót is vásároltak, amellyel a rossz utakon vidéki és távoli településekre is eljutnak. Az önkéntesek mát több mint 50 napja dolgoznak, eddig 1443-an vettek részt a munkában. Nagyon fárasztó a csomagolás, de nagy odaadással végzik, tudják, hogy őszinte barátsággal és együttérzéssel küldték a könyveket a világ minden tájáról, meleg hangú kísérőlevelekkel együtt.  A szervezők arra kérik a segítőket, hogy ne küldjenek már több könyvet. Eddig 40 660 könyvet osztottak szét 61 helyen óvodákban, iskolákban, ideiglenes szálláshelyeken, hogy derűt és reményt vigyenek a gyerekek életébe.

Forrás: http://www.ehonproject.org/iwate/e/index.html
http://iwate-e.ehonproject.org/