A Budapest Bábszínház Hajnali csillag peremén című előadását 3 éves kor felettiek számára ajánljuk. A kortárs magyar gyerekversekre épülő műsor szereplői mackók, illetve akik a mackókat megszólaltatják (Bercsényi Péter, Ellinger Edina, Kovács Judit). Rögtön leszögezzük, ne higgye senki, hogy a versek a macik és medvék életéről szólnak, hogy a kortárs irodalom mackóverseit gyűjtötték össze. Nem erről van szó, hanem arról, hogy mackók mondják mély átéléssel a friss, modern, mai, bravúros és remekbe szabott verseket. (A versek szerzői: Erdős Virág, Havasi Attila, Kántor Péter, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Kovács András Ferenc, Kukorelly Endre, Lackfi János, Mesterházi Mónika, Oravecz Imre, Parti Nagy Lajos, Ranschburg Jenő, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Varró Dániel)

Mackóország lakói ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint mi, emberek, legyünk óvodások, kislányok és kisfiúk, apák-anyák, nagyszülők, óvó nénik, szomszéd nénik vagy utcaseprők. Az óvodai élet konfliktusai, a reggeli készülődés, az idős emberek és a gyerekek kapcsolata, a válás, a nemi szerepekből adódó helyzetek és konfliktusok, szerelem, halál kérdése, hogy csak néhányat említsünk azok közül a helyzetek közül, amelyek egy mackónap életébe sűrűsödtek. Mackók életébe bújtatva hallhatnak a gyerekek mindazokról a kérdésekről, amelyek az ő hétköznapjaikról szólnak, és azokról, amelyekről nem is biztos, hogy beszélnek, mert esetleg sérülékeny pontokat érintenek.

A színházba érkező gyerekeket ráhangolják az előadásra: a mackóinduló megtanulása után (Szabó T. Anna versének egy szakasza a Friss tintából) azok, akik nem visznek mackót magukkal, kapnak egyet a mackókölcsönzőből, mert a színházterembe csak mackóval szabad a belépés.

A nézőtér sem hagyományos, a közönség ül középen, a körön kívül zajlik a mackóelőadás. A színészek játéka, előadásmódja kitűnő, a versek megszólalnak és hatnak. Szép a díszlet, szeretnivalók a mackók, az előadás végén van idő közelről is megcsodálni egyesével őket. (Sipos Katalin és Sisak Péter munkája) Az előadás nagyon pörgős, s bár több költő versére épül a szövegkönyv, mégis olyan jól összeáll a történet, hogy egy mozgalmas, történésekkel teli nap kerekedik ki belőle, jól megformált mackókarakterekkel, sok-sok humorral. Az előadás nemcsak a gyerekeknek okoz színházi, irodalmi élményt, hanem a felnőtt számára is tartogat meglepetést: vannak jó kortárs gyerekversek (ha eddig nem tudta volna), kár hogy nem lehet tudni pontosan, cím szerint, hogy aztán otthon újra elővegyük, olvasgassuk őket. Az biztos, hogy a Friss tinta és az Aranysityak kötetben sok megtalálható ezek közül.

Színházi adaptáció: Gimesi Dóra
Zene: Rab Viki
Rendező: Tengely Gábor