A színházi szezon indulását jelző fontos esemény az egyik legrangosabbnak számító szakmai elismerés, a Színikritikusok Díjának átadása, melyet a Színházi Kritikusok Céhe adományoz az előző évad legjobbjainak. A Céh tagjai legalább évi kilencven magyar nyelvű – hazai és határon túli – premier megtekintése után tizenöt kategóriában szavazhatnak az általuk legkiemelkedőbbnek ítélt alkotókra.

Az idei év különleges az elismerés történetében: 2010-ben 30. alkalommal osztják ki a Színikritikusok Díját. A díjátadó ünnepségre szeptember 26-án 20 órakor kerül sor a Budapest Bábszínházban.

A díj harmincéves jubileumának apropóján néhány változtatást is terveztek az eddigi hagyományokhoz képest. A korábbi tizennégy kategória helyett az idén tizenöt témában osztanak díjat: az idei évtől a legjobb színházi zenét is Színikritikusok Díjával jutalmazzák.

A Vaskakas Bábszínház előadásai, alkotói az idén egy kategóriában nomináltak, méghozzá a következőben:

Vaskakas Bábszínház és az ESZME (Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete) közös produkciója a Repülési lecke kezdőknek – a legjobb gyerekelőadás kategóriájában.

A vaskakasosok reménykedve, illetve a Metamorfózis előadásból egy kis etűddel készülnek a díjkiosztóra.

A győri Társulat nem pihen addig sem, hiszen a héten Csehország fővárosában Prágában vendégszerepel a helyi Iglice Egylet meghívására. A Micimackó című előadást a Prágai Magyar Kulturális Központban mutatják be szeptember 16-án este.