A Zabhegyező Gyerekanimátorok Egyesülete és a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely közös konferenciára várja az érdeklődő pedagógusokat 2010. szeptember 18-án, szombaton. A „Fegyvertelen játszótárs” című konferencián bemutatásra kerül a hasonló című erőszakmegelőző program.

A „Fegyvertelen Játszótárs” egy mozgásos tevékenységeken alapuló, a szociális készségeket fejlesztő erőszak-megelőző foglalkozás sorozat hazai meghonosítása. Ennek a programnak a segítségével a gyerekek képesek lesznek rá, hogy társas kapcsolataikban megjelenjen az empátia, az előrelátás képessége, a határozottság, a magabiztosság, és mindaz, ami a mindennapi életükben előforduló konfliktusaik fizikális, verbális agresszió nélküli megoldásához szükséges.
A projekt során a pedagógusok és az önkéntes animátorok közös képzéssorozaton vettek részt, az erőszakmegelőzés, az élménypedagógia és a multikulturalitás témakörében. A képzés elvégzése után a résztvevők a megszerzett tudás felhasználásával megterveztek, lebonyolítottak, értékeltek és dokumentáltak egy 10-12 alkalomból álló, erőszak-megelőző hatású foglalkozássorozatot.

A konferencia célja:
– A gyerekeket érő iskolai és családi erőszak összefüggéseinek jobb megismerése, az iskola és a pedagógus lehetséges válaszainak feltérképezése a projekt résztvevőinek és külső szakembereknek bevonásával;
– A hasonló című teljes projekt bemutatása, a projektben elért eredmények publikusá tétele;
– A Kalandok és Álmok Szakmai Műhely 2010 őszére ajánlott képzések meghirdetése;
– A Fegyvertelen Játszótárs erőszakmegelőző program bemutatása;
– A projekt eredményeként létrehozott elméleti és gyakorlati ismereteket is tartalmazó kiadvány bemutatása (játékok, tevékenységek, foglalkozásvázlatok… és ezek elméleti háttere).

A knferencia programja: http://www.budapestedu.hu/data/cms103167/kalandok_es_almok_konf.pdf