Szeptember 8-án kezdődik és szeptember 12-én ér véget Santiago de Compostelában az IBBY soron következő kongresszusa. A kétévente zajló nagy szabású eseményre a világ minden tájáról érkeznek a gyermekirodalom szakértői, az IBBY képviselői, hogy részt vegyenek azokon a tanácskozásokon, amelyek mindig egy-egy meghatározó témakört ölelnek fel. Ez idén sincs másképp, ugyanis a konferencia kiemelt témája a kisebbségek helyzete a gyermekirodalomban. Az erő a kisebbségekben van: a világtörténelem során számos alkalommal kiderült, a világot megváltoztatni szándékozó személyek sok eseben kisebbségekhez tartoztak. A kongresszus mind a társadalmi, etnikai, nyelvi, mind a nemi, vallási alapon szerveződő kisebbségekkel foglalkozik a gyermekirodalom, valamint az olvasás szemszögéből.

Főbb témakörök:
A gyermek- és ifjúsági irodalom kisebbségi terület az irodalmi porondon.
A gyermek- és ifjúsági irodalom a kisebbségi nyelveken: a túlélés esélyei
Olvasók kisebbégi helyzetben (akadályok a hozzáféréshez)
Gyermekek könyvek nélkül
Fiú olvasó / lány olvasó
Sokszínűség és tolerancia a globalizálódó gyermekkönyvpiacon – biztosítan kell a kisebbségek jelenlétét

Szemináriumi témák:

Nemi és szexuális irányultságon alpuló kisebbégek
Nyelvi és kulturális kisebbségek
A média és a globalizáció
Más kisebbségek
Kisebbségi könyvkiadás
Olvasásnépszerűsítés
Kisebbségi irodalmi műfajok: Comics
Kisebbségi irodalmi műfajok: Költészet
Orális hagyomány
Film-és animáció / Színház
Fordítás

A kongresszuson lesznek workshopok, kerekasztal-beszélgetések, valamint átadják a 2010-es Honour List-diplomákat. Magyarországi meghívott Czigány Zoltán író, a Csoda és Kósza című könyv szerzője,  Békés Rozi, a Muzi című könyv illusztrátora, valamint Pacskoszky  Zsolt az Ágrólszakadt Tóbiás című könyv fordítója.

Az IBBY kongresszus kiemelkedő eseménye a Hans Christian Andersen díj átadása, melyet egy gálán adnak át a díjazott David Almond írónak és Jutta Bauer illusztrátornak.
A rendezvény az illusztrációnak is nagy teret biztosít. Többek között a Spanyol Kulturális Minisztérium szponzorálásával bemutatják Spanyolország kiemelkedő gyermek- és ifjúsági irodalom szerzőit és illusztrátorait. Külön kiállítást szentelnek az IBBY Honour List 2010-es díjazottaknak, a 22. Pozsonyi Illusztrációs Biennálé kiemelkedő alkotóinak.
Látható lesz itt Ali Hassan Amekan szervezésében a Blue Book Group Kiállítás is, melynek magyar részvevői is vannak. A kiállítást az iráni kurátor 2007-ben mutatta be először.

Bőveben: http://www.ibbycompostela2010.org/