A pedagógusjelöltek kötelező és szabadon választott kurzusokon ismerkedhetnek a kortárs gyerekirodalommal az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán. A véges számú órai keretekben a nagy klasszikusokkal való ismerkedés mellett kevés idő jut a kortárs gyerekirodalmi stúdiumokra, ezért a Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszék oktatói elindították a Kortárs gyerekirodalmi kurzust, amely elérhető a csecsemő- és kisgyermeknevelő, az óvodapedagógus-, és a tanító szakos hallgatók számára. Az órákat minden héten más előadó tartja, a koordinációs munkát Gajdóné dr. Gődény Andrea végzi. A Tanszék oktatói beépítették a kötelező és a szabadon választható tárgyaik tematikáiba napjaink gyermekirodalmi kánonját, széles lehetőséget biztosítva a diákoknak az egyéni kutatásra, a szubjektív válogatásra. Az előadások és a szemináriumok kínálatát megsokszorozzák az éves kortárs kulturális rendezvények kínálatával. A könyvtárral szoros együttműködésben rendszeresen író-olvasó találkozókat szerveznek. Csak néhány név a jeles vendéglistáról: Kányádi Sándor, Lackfi János, Berg Judit, Szabó T Anna, Szegedi Katalin, Nyulász Péter, Kukorelly Endre, Paulovkin Boglárka. A találkozókon fókuszba állítják a gyerekirodalmi művekhez kapcsolódó kreatív és innovatív didaktikai eljárásokat is, teret adva ezzel a hallgatók módszertani fejlődésének.

Az órákat kiegészítő találkozókon a könyves szakma képviselőit is bemutatják. A kiadók közül már többször járt náluk a Pagony, a Móra, a Csimota, a Kolibri, a Cerkabella és más szerkesztőségek képviselői. Ezeken a rendhagyó alkalmakon a diákok közelebbről is megismerhetik a könyvkészítő folyamatokat, a gyerekirodalmi lapok kiadásának rejtelmeit. A Csodaceruza gyerekirodalmi lap munkatársai is rendszeres vendégek a Karon, bekapcsolódtak a projektpedagógiai félévekbe is. A pedagógusjelöltek szerkesztői segítséggel – élménypedagógiai elemekkel, játékos ötletekkel – készítettek már Csodaceruzát a gyakorló intézmények óvodásaival és iskolásaival. A projekttevékenység egyik legfontosabb szempontja a különböző művészeti területek – irodalmi szöveg, zene, képzőművészet – kapcsolódási pontjainak előtérbe helyezése, így a téma többirányú megközelítésével, az interdiszciplináris vonatkozások preferálásával a hallgatók élményalapú befogadói folyamatok részeseivé válnak. A belső motiváció nyomán megszerzett tudás birtokában olyan irodalmi foglalkozások tartására vállalkoznak, ahol a modern meséké és a vizuális neveléssel párosított játékos irodalmi élményeké a főszerep (lásd Bereczkiné Záluszki, 2012, 14. o.). A projektpedagógia tanítás-tanulási módszerei arra inspirálják a pedagógusjelölteket, hogy kibontakoztassák az irodalom iránti fogékonyságukat, kreatív alkotókedvüket (lásd Bereczkiné Záluszki, Lázárné Obbágy, 2012, 38. o.).

A TÓK-on i Kortárs gyermekirodalmi kutatóműhely is működik, melynek vezetője dr. Merényi Hajnalka. A műhely tagjai az irodalom valamennyi médiumának kontextusában gondolják át a közvetítés lehetséges módjait, ennek érdekében tanszékközi összefogással és a kortárs gyermekirodalom reprezentációjára vállalkozó intézmények, szervezetek együttműködésével vesznek részt az olvasóvá nevelésben (Merényi, Daróczi, Gajdóné Gődény, 2012, 38.o.). Konferenciákat, szakmai napokat rendeznek gyerekirodalmi témákban,  s olyan kérdésekre keresik a választ, mint pl. miként tekintsünk az olvasásra? Hogyan képzeljük el ennek az antropológiáját a materialitás felől nézve? Hogyan olvas a gyermek? Mi működteti, mozgatja akkor, amikor szöveget, verset, mesét hall, illetve később, amikor irodalommal, szövegekkel néma olvasás során találkozik ? (lásd Daróczi Gabriella, 2012)

A Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszék 2020. március 19-én megrendezi A mese interdiszciplináris megközelítései II. című nemzetközi tudományos konferenciát, melyre minden érdeklődőt szívesen várnak.

Irodalom:

Bereczkiné dr. Záluszki Anna: Kreatív módszerek a pedagógusjelöltek irodalmi nevelésében, Nemzetközi konferencia a tanítók és az óvodapedagógusok minőségesebb oktatására, Szabadka, 2012.  ISBN 978-86-87095-28-1

Bereczkiné dr. Záluszki Anna – Obbágy Katalin: „Itt az idő! Légy a kortársunk!” Pedagógusjelöltek projektje a kortárs gyermekirodalmi művek olvasásáért. Csodaceruza, 2012. XI. évfolyam, 54. szám.

Dr. Merényi Hajnalka, dr. Daróczi Gabriella, dr. Gajdóné dr. Gődény Andrea: Kortárs gyermekirodalmi kutatóműhely az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán.
Csodaceruza, 2012. XI. évfolyam, 54. szám.

Daróczi Gabriella: Gyermekirodalom és médium, 2012. 06. 07.,e-nyelv.hu magazin http://epa.oszk.hu/02200/02263/00012/06_gyermekirodalom-es-medium.htm

Sándor Csilla