Elhunyt Maurice Sendak, az Ahol a vadak várnak című gyermekkönyv szerzője. Leghíresebb történetét, amelyből film is készült, világszerte gyermekek generációinak – köztük rengeteg, a könyvek világával még épp csak ismerkedő magyar olvasónak – olvasták fel szüleik esti meseként.

Sendak, aki nem gyerekkönyvírónak, hanem olyan szerzőnek tartotta magát, aki igazat ír a gyerekkorról, 83 esztendős korában a Connecticut állambeli Danburyben hunyt el kedd éjszaka egy stroke okozta komplikációk következtében – közölte műveinek szerkesztője, Michael Capua.

Tizenhét könyvet írt és illusztrációiról is híres volt, de nevét világszerte az a történet tette híressé, amely 1963-ban jelent meg egy vacsora nélkül ágyba küldött kisfiú, Max képzeletbeli utazásáról a szörnyek világában. A népszerű kötetből összesen több mint 19 millió példányt adtak el.

A könyvből azonos címen Spike Jonze rendezett filmet 2009-ben Hollywoodban. De a mesének számos további feldolgozása is született, köztük 1973-ban egy animációs rövidfilm és 1980-ban egy opera. (Magyarországon a film forgatókönyve nyomán született könyv jelent meg.)

Sendak 1928-ban született Brooklynban. Beteges gyermekként sok időt töltött négy fal közé zárva, és imádta a könyveket. Kirakatrendezőként állt munkába, de rövidesen inkább a könyvek illusztrálását választotta hivatásul. Az első kötet, amelyet ő öltöztetett fel rajzaival 1951-ben jelent meg The Wonderful Farm címmel. Ismert művei között szerepel az 1970-ben kiadott In the Night Kitchen, amelyet szüleinek ajánlott, és az 1981-es Outside Over There.

Egy kritikusa a gyerekkönyvek Picassójának nevezte, mivel pályafutása során több mint ötven könyvet illusztrált, és rajzaiért számos díjat, elismerést kapott. Az Ahol a vadak várnak képeiért elnyerte az Amerikai Könyvtárak Szövetségének rangos díját, a Caldecott-érmet. A svéd kormány 1970-ben a Hans Christian Andersen-díjat adományozta neki gyermekkönyv-illusztrációiért. Bill Clinton amerikai elnök pedig 1996-ban a National Medal of Arts művészeti elismeréssel tüntette ki.

Sendak kosztüm- és díszlettervezőként is dolgozott, többek között Ravel- és Mozart-operákban.

Tavaly szeptemberben jelent meg Bumble-Ardy című utolsó könyve. Három évtizede az első olyan munkája volt, amelyhez a szöveget és az illusztrációt is ő alkotta.