Rofusz Kinga illusztrációja (Irijám és Jonibe)

Díjazott magyar illusztrátorok alkotásait bemutató kiállítás látható a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál kísérőprogramjaként csütörtöktől a Millenárison, ahol a legnevesebb izraeli gyermekkönyv-illusztrátorok is külön tárlaton mutatkoznak be.

A Magyar Illusztrátorok Társasága kiállításán 10 alkotó – Békés Rozi, Jankovics Marcell, Keresztes Dóra, Rényi Krisztina, Rofusz Kinga, Sárkány Győző, Sárkány Roland, Szalma Edit, Takács Mari és Vida Győző – három-három munkája szerepel.
Mint Sárkány Győző, a szervezet elnöke az MTI-nek elmondta, a tárlaton szerepelő alkotók között Kossuth-díjas, Ferenczy Noémi-díjas és IBBY-díjas egyaránt található, s képviselteti magát az idősebb nemzedék épp úgy, mint a középső generáció vagy a fiatalok.
A Magyar Illusztrátorok Társasága 1994 óta vesz részt a fesztiválon, és a kiállításhoz kapcsolódva minden évben katalógust is kiadnak. A válogatás szempontja mindig más: tavaly főleg fiatalok szerepeltek a katalógusban, idén a közelmúltban magas kitüntetésben részesült alkotókat mutatják be – tette hozzá Sárkány Győző, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ez nem a teljes merítés, hiszen ennél jóval többen részesülnek elismerésben.
A szakma rangját jelzi, hogy a világ legkülönbözőbb részein rendezett kiállításokon, biennálékon is jelen van a „magyar illusztráció sajátos íze” – hangsúlyozta Sárkány Győző.
Hozzáfűzte, hogy a kiállításon látható alkotások nem mindegyike készült könyvhöz – mint például Jankovics Marcell illusztrációja a Toldihoz -, szerepelnek fikciók is a tárlaton.
A könyvfesztivál idején a Millenárison bemutatkoznak Izrael gyermekkönyv-illusztrátorai is. A kiállítás egy tucat neves izraeli illusztrátor – Rinat Hoffer, Gilad Soffer, Ora Eitan, Avner Katz, Yossi Abolafia, Kristina Kadmon, David Polonsky,  Batia Kolton, Ruth Zarfati, Liora Grossman, Rutu Modan és Orit Bergman – legjobb műveiből válogat, ízelítőt adva az ország gyermekkönyveinek izgalmas és változatos képi világából.
Izrael budapesti nagykövetségének tájékoztatása szerint a kiállításon látható illusztrációkat már számos nemzetközi könyvfesztiválon és -vásáron bemutatták szerte a világon, például Frankfurtban, Buenos Airesben, Genfben és Bolognában is.

(MTI)