Az iskolák idén február végéig adhatják le tankönyvrendeléseiket, a Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója szerint az önkormányzatok pénzügyi helyzete nem befolyásolhatja a diákok jogát a tankönyvhöz, ezért a kiadó idén is az első tanítási napig leszállítja a megrendelt tankönyveket, függetlenül attól, hogy az esetleges tartozások törlesztésében van-e fennakadás.

Kiss János Tamás, a kiadó vezérigazgatója MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kiemelte: egyelőre nem hozott változást az új nemzeti köznevelési törvény a tankönyvellátásban. Kiemelte: a nemzeti köznevelési törvény tankönyvellátást érintő előírásai a 2012/2013. tanévre vonatkozóan még nem léptek életbe, így a tankönyvek megrendelése, a tankönyvellátási szerződések megkötése, a tankönyvek megvásárlásának finanszírozása a következő tanévben változatlan marad.
Emlékeztetett, hogy az iskolák február végéig adhatják le rendeléseiket, amelyek alapján a kiadók és a terjesztők kiszállítják a könyveket a szeptemberben induló tanévre. A felmenő rendszer következtében a most megrendelt tankönyvek a következő ciklusban tartósan használhatók maradnak.
A pénteken kezdődő Educatio kiállítás előtt a kiadó vezérigazgatója kitért arra is, hogy a tankönyvpiac jövőjével kapcsolatban még több nyitott kérdés van. A tankönyvválasztást is érintő változásokról a tavaly év végén elfogadott nemzeti köznevelési törvény nem rendelkezik, így annak részletei is csak később látnak napvilágot.”
Kitért arra, hogy az iskolák idén is a Közoktatási Információs Rendszeren keresztül rendelhetik meg a pedagógusok által választott kiadványokat, legyen az tartós tankönyv vagy a diák saját tulajdonába kerülő kiadvány, mert az új rendelkezéseket a 2013/2014-es tanévtől, felmenő rendszerben vezetik be. A módosított tartalmi szabályozók (nemzeti alaptanterv, kerettantervek) életbeléptetéséig – a jelenleg érvényes szabályozás szerint – a régi tankönyveket lehet továbbra is megrendelni, míg az új szabályozók alapján legkorábban szintén a 2013/2014-es tanévben lehet először oktatni.
A módosított tantervek alapján ekkor jelennek majd meg az új tankönyvek is, szintén felmenő rendszerben – jelezte a magyar iskolák 94 százalékában jelen lévő kiadó vezetője. (MTI)