fotó: Árvai Károly

A sérült gyermekek korai fejlesztésének infrastruktúráját és a hatékony módszerek integrálását, terjesztését kétmilliárd forinttal támogatja jövőre a Nemzeti Erőforrás Minisztérium európai uniós pályázatok keretében – jelentette be Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a csornai Arany János gyógypedagógiai iskola fennállásának 30. évfordulójáról megemlékező ünnepségen, pénteken.

Az elmúlt években kevesebb lehetőség állt az 5 éves kor alatti, értelmileg akadályozott gyermekekkel foglalkozó intézmények, civil szervezetek rendelkezésére. Ezen a helyzeten szeretnének változtatni – közölte az államtitkár.
Soltész Miklós köszöntőjében méltatta a fogyatékosügyben dolgozó szakemberek munkáját. A szülőkről pedig azt mondta: valamennyien példát mutatnak a társadalomnak azzal, hogy elfogadják a nehézségeket, amelyekkel nap mint nap meg kell küzdeniük. A pedagógusoktól azt kérte az államtitkár, hogy továbbra is biztassák a szülőket, akik sokszor teljesen reménytelennek látják a helyzetet.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat fenntartásában működő intézmény három évtizedéről Lechner Aranka igazgató adott áttekintést. Ismertetése szerint a harminc évvel ezelőtt önállóvá vált kisegítő iskola fejlődési pályáját jelzi, hogy pedagógiai szakszolgálatuk és megyei ellátást nyújtó nevelési tanácsadójuk az elmúlt tanévben 805 tanulóval foglalkozott. Megszervezték az utazó gyógypedagógiai ellátást, hogy mindenhová eljussanak, ahol szükség van rájuk. Az intézményben 158 gyermeket gondoznak és oktatnak óvodáskortól a szakképzésig. A fiatalok jelenleg parkgondozó, textil-összevarró és sütőiparimunkás-képzésben vehetnek részt. (MTI)