Kérjük, mutatkozzon be röviden, mikor indult illusztrátori/művészi pályafutása, milyen szakmai sikerekre büszke?

Porcelánfestészeti tanulmányaim után több évig dolgoztam a Pannónia Rajzfilmstúdió alkotójaként. 2000 óta szabadúszó művész vagyok. Főként olajfestményeket és akril képeket készítek, de foglalkozom alkalmazott grafikai munkák kivitelezésével és iparművészeti darabok (dobozok, képeslapok) sorozatgyártásával.
Nagykovácsiban élek és alkotok.

Mit jelentenek Önnek Lázár Ervin meséi, mi alapján választotta ki a mesét, amelyhez az illusztrációt készítette?

Lázár Ervin meséi, nekem a gyerekkorom része, gondolom, evvel sokan így érzünk. A pályázat kedvet adott, hogy újra olvassam, felnőtt fejjel is megunhatatlan számomra, hiszen ezek az elbeszélések, mesék nekünk is útravalót jelentenek. Nem volt előre kitalálva, melyik mesét szeretném illusztrálni, a mesék olvasása közben ezt a jelenetet láttam, ami megszületett, nem volt nehézség, próbáltam lefesteni, amit a képzeletem vetített.

Mit tartott szem előtt illusztrálás közben, mi okozott nehézséget, illetve örömet munka közben?

Amikor elkezdtem festeni a képeimet, nem volt szükségem arra, hogy keresgéljek a stílusok között, mert ösztönösen azt a világot ábrázoltam, amelybe mindig is vágytam. Szeretem ezt a mesevilágot – a tündéreket, királykisasszonoykat, erdőt-mezőt, tücsköt-bogarat. Szeretem láttatni ezt a világot, kivetíteni a képzeletembem megjelenő tájakat, virágokat, színeket, mesealakokat és történeteket. Bárki, akinek kedve van hozzá, beléphet ide, és szabadon engedheti a fantáziáját. Ha sikerül belefeledkeznie ebbe a világba annyira, hogy jókedvre derüljön, és – még ha csak rövid időre is – elfeledkezzen a hétköznapok gondjairól, bajairól, akkor elértem a célomat. Mert ez a legfontosabb dolog a számomra: örömet szerezni a képeimmel.

Min dolgozik jelenleg, mik a jövőbeni tervei?

Jelenleg a Jászi Galéria októberben megnyíló kiállítás mese tematikájára dolgozom egy képen. A jövőre nézve nincs más tervem, mint továbbra is festeni, és megszabadulni a jelzáloghitelemtől.

GALÉRIA

[fblike]