A kortárs lengyel animáció különös figyelmet kap az idei Kiskakas Animációs Filmnapok programsorozatán, amelyre október 6-án és 7-én várják a közönséget a budapesti KINO filmszínházban.

A Kiskakas fesztivál a hatvan éve bemutatott első színes magyar rajzfilmről, A kiskakas gyémánt félkrajcárjáról kapta nevét, és a kortárs animáció friss termésének, valamint a világ animációs iskoláinak bemutatását tűzte ki céljául – olvasható a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
A negyedik alkalommal megrendezett mustra első napján, csütörtökön a fesztivált szervező MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) alkotóműhelyének legfrissebb produkcióit tárja a közönség elé. A 2011-es vizsga- és diplomafilmek között rövidfilmek, videoklipek, tévésorozatok bevezető epizódjai és egész estés filmek tervei is szerepelnek.
Az animációs mustra kitüntetett figyelmet szentel a lengyel animációs filmművészetnek, amely az utóbbi években egyre fontosabb szerepet vívott ki magának az európai animáció élvonalában. A kilencvenes évek útkeresése után szárnyakat kapott lengyel műhelyek munkáit pénteken két válogatásban ismerhetik meg a filmnapok nézői. Bemutatkozik a Krakkói Képzőművészeti Akadémia animációs tanszéke, emellett a közönség betekintést nyerhet a többi lengyel stúdió és független alkotók munkájába is.
A Kiskakas 4 külön válogatásban, ugyancsak pénteken szemezget a négy európai animációs iskolát összefogó, Animation Sans Frontieres (ASF) elnevezésű szervezet alkotásaiból. A MOME partneregyetemein – a párizsi Gobelins, a német Filmakademie Baden-Württemberg és a dán The Animation Workshop műhelyében – készült legfrissebb diplomamunkákat kétszer is műsorra tűzi a fesztivál.
A vetítéseken kívül a MOME animációs filmkészítőinek, valamint az ELTE filmszakértőinek részvételével szervezett, ingyenesen látogatható előadások és pódiumviták is várják a közönséget . A kétnapos fesztivál részletes műsora a www.kiskakas.hu honlapon található.

(MTI)

[fblike]