Illusztráció: http://www.ascompesaro.it

Törvény szabályozza szeptember elsejétől Olaszországban a könyvek árengedménnyel való árusítását – így kívánják védeni a kiadókat, a sajtó azonban drágulástól és az olvasói kedv visszaesésétől tart.

Nem lesz többé féláron árusított könyv Olaszországban. A csütörtökön hatályba lépett törvény pontosan szabályozza, hogy mekkora árengedménnyel lehet ezentúl könyvet eladni. Akciós áron kínált könyvek esetében az engedményt a borítón feltüntetett ár tizenöt százalékában szabhatják meg. Kivételesen húsz százalékkal lehet olcsóbb a könyv, ha nemzetközi vásáron árulják, mint amilyen például a torinói könyvkiállítás és vásár. Huszonöt százalékkal csökkenhet a kötetek ára a kiadói kiárusításokon, de ez legfeljebb egy hónapig tarthat, és nem eshet decemberre. A szabályozás a könyvesboltban és interneten vásárolt könyvekre egyaránt vonatkozik.
A hazai kiadók és az olasz kultúra védelmezéséről van szó – üdvözölte a törvényt az Olasz Kiadók Szövetsége (AIE).
Az olasz sajtó azonban „anti-Amazon törvénynek” nevezte a rendelkezést. Az újságok egyértelműnek tartják, hogy az árkedvezmények korlátozásával az olasz állam az online könyvkereskedelmet sújtja. (Az Amazon internetes könyváruház augusztus utolsó napjaiban negyven százalék kedvezménnyel kínálta olasz címeit.)
„Eddig az olaszok tizennégy százaléka vásárolt könyvet interneten. A törvény egész biztosan azt eredményezi majd, hogy még drágábbak lesznek a könyvek, és az évente alig három könyvet kézbe vevő olaszok még kevesebbet fognak olvasni”- írta az Il Fatto Quotidiano napilap.
A Leonardo Flacco kiadó pedig bejelentette, hogy szeptembertől Törvénytelen akciós ár! jeligével tizenöt százaléknál is nagyobb engedménnyel kínálja műveit.

Forrás: MTI

[fblike]