Az Önkéntesek Hete keretében az Ózd melletti Farkaslyuk tanodásai, valamint családtagjaik a tanodát megszépítették június első napjaiban. Az épület belső és külső falára egyaránt falfestmények kerültek, a tanoda előtti mezőbe pedig facsemetéket ültettek a fiatalok. A tanoda szépítése mellett a diákok interjúkat, videó-felvételeket és fotókat és készítettek, hogy megmutassák a nagyvilágnak, hogy ők maguk mit tesznek a környezetükért, és hogy maguk is jobban megismerjék közösségük gyökereit. Az önkéntes akció tervét Dr. Ámbédkar Iskola által működtetett tanoda tanulói a Kurt Lewin Alapítvány segítségével dolgozták ki, és valósították meg, saját vágyaik, ízlésük szerint.

Az Ózd melletti Farkaslyukon ’90 óta alig akad munkalehetőség. „Dolgoztam 32 évig tisztességesen. Elvették a munkalehetőségeket, és most mi van? Kapok 25 650 forintot. Ha én meg tudok élni ennyiből, akkor éljen meg a másik is.” – nyilatkozta a diákok által készített interjúban a falu szélén élő, idős, cigány férfi. Ebben a közösségben különösen fontos, hogy a fiatalok megtapasztalják a közös munkavégzés sikerét, örömét, valamint az ehhez kapcsolódó döntési lehetőségeket és felelősséget. Az közösségi élmény, a cselekvő tanulás és a siker a délutáni foglalkozások valamint hétvégi kirándulások keretében megvalósuló tanodaprogramnak is fontos elemei. A program célja, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok érettségit adó középiskolákban tanuljanak tovább. Mindehhez a sikerélmény megtapasztalása és az önbizalom fejlesztése nélkülözhetetlen. Az önkéntes akció lehetőséget teremtett arra, hogy a fiatalok saját érdeklődésük és döntéseik alapján alakítsanak ki egy tervet, amit megvalósíthatnak, majd kommunikálhatnak a külvilág felé. „Ez az akció azért volt, hogy felfigyeljenek ránk az emberek. Lássák, hogy aktívak, szorgosak vagyunk.”- írja a tanodai újság egy cikkében az önkéntes nap egyík résztvevője, a 10 éves Harkály Éva.

Fontos volt a falfestés során, hogy minden résztvevő ötletei, kézjegye belekerüljön, hogy a végén mindenki sajátjának érezhesse. Természetesen a folyamatnak voltak nehézségei, de ezek szerencsére sikerült megküzdeni ezekkel. „A festés az elején nem nyerte el a tetszésemet, de a végére remek munkát végeztünk.” – írta egy másik cikkben Harkály Renáta Viktória a tanoda hetedikes diákja, aki a Civil Rádióban annak fontosságát is kiemelte, hogy mennyire fontos, hogy mindenben kikérjék a véleményüket, mert a közös munkának, tanulásnak, csak „akkor van értelme”.

Az önkéntes akción budapesti résztvevők is részt vettek, köztük egy beat-boxer, Mizó – aki szájdob bemutatót tartott a gyerekeknek, és a graffitizésbe is beavatta a diákokat. A település idősebb korosztálya is bekapcsolódott a közös munkába. Többen segítettek a főzésben, de néhányan még a falfestésben is kipróbálták magukat. Az eredménnyel a gyerekek és a környék lakói egyaránt elégedettek, várják a hasonló lehetőségeket. Reméljük, hogy a közösségi tanulás és munka élménye a középiskolában és azon túl a munkaerőpaicon is megadatik majd számukra.