Marczibányi Téri Művelődési Központban május 2-10 között zajló fesztiváltSchneider Jankó bábjátékával, Punch és Judy házastársi csetepatéja nyitotta meg. A jelenlévők egyöntetű véleménye szerint méltó, ám rendkívül szórakoztató hangulatban került bemutatásra a zsűri, a szemletanács tagjai és a meghívott előadások.

A Marczibányi Téri Művelődési Központ nevében Németh Katalin igazgatónő köszöntötte a sajtó és a társulatok képviselőit: „Kedvenc játékunk a Gyermekszínházi Szemle!  Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt években rangos kitüntetéssé vált a társulatok számára, hogy meghívást kapnak a kétévente megrendezett fesztiválra. A zsűri által adományozott diplomák komoly szakmai elismerést jelentenek, melyre minden díjazott társulat büszkeséggel tekint.”

A diplomák mellett az idei évben a következő támogatók díjainak odaítéléséről dönt a zsűri: Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Nemzeti Kulturális Alap, Budapest Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága, Budapest II. Kerületi Önkormányzat, az Assitej Üveghegy-díja és a Millenáris által felajánlott különdíj.

A Szemletanács képviseletében Szakall Judit fejezte ki abbéli örömét, hogy a Szemlére jelentkező társulatok számának emelkedéséből, a szakmai- és médiaérdeklődés fokozódásából végre kirajzolódni látszik az a kezdetekben felvázolt cél, hogy mindenhol, ahol gyerekek számára színházi előadást szerveznek, a minőségi elvárások kerüljenek a legelső helyre.

Fodor Tamás, a zsűri tagja fontosnak tartja azokat a szakmai beszélgetéseket, amelyekre minden nap sor kerül majd az előadásokat követően: „Találkozó, ahol beszélgetni lehet, ami nagyon fontos, és mostanában nem szokás.” Remélhetőleg a fesztiválnak köszönhetően azok a döntéshozók is felfigyelnek a gyermekszínházi előadások fontosságára, akiknek támogatásától függ ezeknek a produkcióknak a létrejötte, a társulatok működése.

Pályi János – szintén zsűritag – nagyon jó lehetőségnek tartja, hogy a Szemle során, olyan fontos és építő véleményekkel ismerkedhetnek meg a társulatok, a művészek, amelyek a szakmai fejlődés szempontjából elengedhetetlenek.

Juszcák Zsuzsa, a Szemle szervezője a kísérőprogramokra hívta fel a figyelmet:

Május 3. kedd, 18.30

KEX ÉS TEA – TRAPITI ÉS A CSODACERUZA

Gyermekirodalmi felolvasóest a Momentán Társulattal

Vendég: Sándor Csilla, a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat szerkesztője, és Darvasi László író.

Május 6. péntek, 17.00

SZÍNHÁZPEDAGÓGIA MAGYARORSZÁGON

beszélgetés színház-pedagógiával foglalkozó alkotókkal, társulatokkal, csoportokkal.

A beszélgetés moderátora: Kaposi László.

Május 7-8. szombat-vasárnap, 10-17 óráig

MÁRKUSZÍNHÁZ LUDIBUNDUS CSALÁDI JÁTSZÓHÁZA és a TINTALÓ CIRKUSZ

ingyenes programmal várja a gyermekes családokat.

Május 10. kedd, 14.00-16.00

A megrendelő felelőssége

szakmai fórum közművelődési szakemberek részére, segítség a jó előadások kiválasztásához.

(Erről a programról bővebben olvashatnak a mellékletben.)

Május 10. kedd, 16.00

FESZTIVÁLZÁRÓ ÜNNEPSÉG – DÍKIOSZTÓ