2001-ben elindult egy folyóirat, mely osztatlan elismerést hozott kitalálójának, létrehozójának Sándor Csilla Máriának azaz „sándorcsilla”-nak.

Mint egy mesebeli hős ment előre az úton, ahol segítőire lelt s így születhettek meg újra és újra a következő lapszámok. Hiánypótló olvasni való született.

A folyóiratot jó kézbe venni, csak lapozgatni vagy elmélyülten olvasgatni. Helyeselni, egyetérteni, vitatkozni a jobbnál jobb írásokkal, szerzőkkel és magukkal a művekkel, melyekről szólnak.

A második évfolyam címlapján ez olvasható: kritikák, interjúk, illusztrációk, programok, könyvajánlók, kiadók, sikerkönyvek, s ezekről mind-mind olvashattunk.

Megjelentek tematikus számok is például a francia, a skandináv gyermek-és ifjúsági irodalomról.

A folyóirat cikkei alapján mindig érzékenyen reagált a mai gyermekirodalom rezdüléseire s mutatta be az újdonságokat. Fontosnak tartotta a megemlékezéseket gyermekíróinkról valamely évforduló kapcsán. Közzé tette az olvasáskutatás híreit, eredményeit, az olvasás megszerettetésének módszereit, ötleteit.

A megjelent tanulmányok egy része a felsőoktatásban tananyag lett, a lap ismerete pedig kötelező minden gyermekkel foglalkozó hallgató számára.

Gyönyörű képeiből akár házi képtár is készíthető lenne.

A folyóirat nyomdailag is szép munka.

Honlapja példaértékű. 100 jó könyv 2010-ben a Csodaceruza ajánlásával – könyvtárosok és szülők, pedagógusok álma vált valóra a listával.

Köszönet az eddigi lapszámokért s kívánunk sok erőt és kitartást, nem utolsó sorban pénzt a további munkához.

Kucska Zsuzsa

az MKE  Gyerrmekkönyvtáros Szekciójának elnöke