A történet Anglia egyik apró falucskájában játszódik, az 1600-as évek közepén, amikor az országban polgárháború dúlt, I. Károlyt kivégezték, fia II. Károly elmenekült. Ezek az események jórészt csak háttérként szolgálnak. Az írónő keveri a valóságos, szinte dokumentalista elemeket (például egy korabeli szülés levezetése), a néphagyományokkal (manók, tündék), varázslatokkal, varázsigékkel, és persze saját fikcióival. Mindezt élvezetes, egységes olvasmánnyá gyúrja. A történet két szálon fut, de a két szál folyamatos kapcsolatban áll egymással.

Julie Hearn: Nell. Egy boszorkány unokája
Rácz Gabriella

Többen úgy vélik, a Harry Potter negjelenése óta virágzik a varázslatokkal foglalkozó irodalom. Tény és való, a racionalitásba, tudományba, kecsegtető fejlődésbe vetett hitünk erősen megingott, vágyunk a misztikumra, csodákra, s az írók is szívesen csalogatnak minket olyan korokba, ahol a természetfeletti a mindennapok része volt.
Julie Harn regényének alapját a középkori boszorkányüldözések, boszorkányperek adják. A történet Anglia egyik apró falucskájában játszódik, az 1600-as évek közepén, amikor az országban polgárháború dúlt, I. Károlyt kivégezték, fia II. Károly elmenekült. Ezek az események jórészt csak háttérként szolgálnak. Az írónő keveri a valóságos, szinte dokumentalista elemeket (például egy korabeli szülés levezetése), a néphagyományokkal (manók, tündék), varázslatokkal, varázsigékkel, és persze saját fikcióival. Mindezt élvezetes, egységes olvasmánnyá gyúrja. A történet két szálon fut, de a két szál folyamatos kapcsolatban áll egymással.
Az egyik szál, mellyel a regény indul, a bigottan vallásos, puritán tiszteletes kisebbik lányának, Patiencének gyónása. A vallomás, mint fénytörés az üvegen, meg-meg szakítja a történetet, hogy más szögből tekintsünk az eseményekre.
A másik szál főszereplője Nell, a 12 éves árva, akit bába- és füvesasszony nagyanyja nevel. A kislány „májusgyermek”, ami azt jelenti, hogy a természet védelme alatt áll. Ez ugyan sejteni engedi a végkifejletet, de izgalomban így is lesz részünk
Nagyanyó túl öreg és beteges, tudását szeretné átadni unokájának, aki ügyes tanítványnak bizonyul.
Minden rendben is menne, ha a tiszteletes nagyobbik lánya Grace nem szűrné össze a levet a kovács fiával. A románc következményétől Nell segítségével szeretne megszabadulni, de a lányka ezt megtagadja. Grace bosszút forral, és bosszúja majdnem tökéletesre sikerül.
Julie Hearn nem törekszik Nathaniel Hawtorne (A skarlát betű) mélységű drámára, de Madden tiszteletes és lányainak jellemábrázolása kiemeli a művet az átlagos kalandregények sorából.

(Orlando Kiadó)