A kabócák sokfélék, vannak köztük színesek, feketék, apróbbak, nagyobbak, de jellemző rájuk, hogy nagyot ugranak, és messze elhallatszik a hangjuk. Mi is ilyenek vagyunk: színesek, sokfélék, ám az együttes munkában mindig megtaláljuk a közös hangot. Mozgékonyak is vagyunk, ezért sok helyen megjelenünk. Előadásaink láthatóak veszprémi székhelyünkön, művelődési házakban, kulturális intézményekben, fesztiválokon és szakmai rendezvényeken. Bábelőadásokat játszunk kisbabáknak, óvodásoknak, iskolásoknak, illetve magyar és külföldi irodalmi anyagok feldolgozásait, zenés produkciókat. A bábszínházi tevékenység mellett tartunk drámafoglalkozásokat, szervezünk kalandjátékokat, játékos tárlatvezetést. Évente szervezzük a Kabóciádé Családi Fesztivált és a Mesefesztivált. A bábszínházban található az országban egyedülálló Kabóca Házikó, mely a 3 éven aluli kisgyerekek és szüleik számára minden nap nyitva tartó játszóhely, valamint a Kabóca Báb-odú, ahol bábkiállítás látható. Szeretnénk elérni, hogy egyedi, érdekes kabóca-hangunk minél több helyre eljusson. Hallják meg az óvodás és iskolás vagy még nagyobb gyerekek, szüleik, nevelőik, valamint minden olyan fiatal és idősebb felnőtt is, akik érzékenyek a különös hangokra. Színházépületünk Veszprémben a Viadukt/Völgyhíd túloldalán található, és egy kabóca-ugrással könnyen megközelíthető!

A Kabóca Bábszínház 2001 óta működik hivatásos bábszínházként. A tíz év alatt 52 új előadás született, és több mint 250 ezer néző járt a színházban. Veszprémben tizenöt óvodával és iskolával tartjuk a kapcsolatot, a megyében pedig rendszeresen szintén tizenöt településre járunk előadásainkkal.

Klasszikus és kortárs mesék, történetek egyaránt szerepeltek és szerepelnek a repertoáron: Benedek Elek, Andersen, Petőfi Sándor, Arany János mellett Lázár Ervin, Mosonyi Aliz, Marék Veronika és legutóbb Nádori Lídia meséit is műsorra tűzte a Kabóca. Számos neves bábtervezővel dolgozott és dolgozik a színház: Horváth Mária, Bodor Judit, Orosz Klaudia, Mátravölgyi Ákos, Majoros Gyula, Matyi Ágota.

Valamint Ágoston Béla, Gyulai Csaba, Kiss Erzsi, Kövi Szabolcs, Kovács Gáborján, Rozs Tamás, Palya Bea, és Tamássy Zdenkó  munkája járult hozzá a bábszínház zenei változatosságához, igényességéhez.

A Kabóca előadásai a tíz év alatt számos hazai szakmai fesztiválra, külföldre és a határon túlra is eljutottak. Csató Kata rendezte Pöttöm Panna című előadásunk a lengyelországi Slupskban a legjobb előadás és rendezői koncepció díját nyerte el 2008-ban. 2010-ben a Pécsi Nemzetközi Bábfesztiválon Kuthy Ágnes, „Kél egy-egy árnyék…” című felnőtt és ifjúsági előadásunk rendezője a Magyar Bábművész Szövetség díját kapta. A versenyprogramban szerepeltünk a kaposvári Gyermekszínházi Biennálén, és rendszeres résztvevői vagyunk Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak Találkozójának, valamint a budapesti Gyermekszínházi Szemlének. Girgác Lacku című előadásunkkal Veszprém testvérvárosában, a németországi Bottropban jártunk, idén márciusban pedig a dániai Gladsaxe-ban képviselhetjük Veszprémet az Álom-álom kitalálom című előadásunkkal. Szoros kapcsolatot ápol a bábszínház a kolozsvári és a sepsiszentgyörgyi bábszínházakkal, kölcsönösek a vendégszereplések. Februárban pedig Temesváron vendégeskedik majd a Kabóca, két előadással: A kalapba zárt lányt és a „Kél egy-egy árnyék…” című produkciókat láthatja a Csiky Gergely Állami Magyar Színház közönsége.

2010. novemberében volt a  HaDede babaszínházi előadás bemutatója, mely a belga

Theater De Spiegel és a Kabóca Bábszínház koprodukciójában készült.

A zenés tárgyjátékot a hazai előadások után márciusban mutatják be Belgiumban.

Kabóca Bábszínház

Milyen is egy kabóca?  – születésnapi felhívás gyerekeknek

A Kabóca Bábszínház tizedik születésnapját ünnepli januártól – egész évben! Decemberben Zalán Tibor kabócákról szóló darabjával zárjuk majd az évet, amihez a gyerekek segítségét kérjük: szeretnénk minél több történetet, rajzot, mesét, filmet, bábot összegyűjteni a kabócákról – bármilyenek is legyenek. A kabóca lehet vidám, szomorú, okos, kicsi, nagy, mérges és rátarti – mindenki kabócájára kíváncsiak vagyunk!

Habakuk király és Boróka királyné havonta új kabóca-témát hirdet meg, és válogat az addig beérkezett kabócaságokból, a júniusi Kabóciádén pedig bemutatjuk a legérdekesebbeket.

Az első kabóca-téma: A bice-bóca kabóca

Segítségképpen havonta, a családi vasárnapokon mindig új és új oldalukról fedezhetjük fel a kabócákat: lesz bogár-bábkészítés, animációs műhely és bogárhang-felismerés is – szakértők segítségével.

Februártól májusig várjuk a kabóca-meséket a Kabóca Bábszínház összes elérhetőségére:

Honlap: www.kabocababszinhaz.hu
Cím: 8200 Veszprém, Völgyhíd tér 5.
Tel.: 88/590-150 Fax: 88/590-160
E-mail: titkarsag@kabocababszinhaz.hu

Találkozzunk a Kabócában!

A családi kabócás napok tervezett programja:

2011. február 27. Családi vasárnap – kabóca- és bogárbemutató a Természettudományi Múzeum munkatársával

2011. március 27. Családi vasárnap – kabóca- és bogárbábok készítése

2011. április 24. Családi vasárnap – animációs film készítése kabócákkal

2011. május 29. Családi vasárnap – bogár- és kabócahangok megismerése, verses összeállítás a bogarakról, kabócákról