Budapest a 2011-es önkéntesség európai évét (EYV) egy különleges eseménnyel köszönti, melyet a Millenáris Teátrumban rendeznek meg január 8-a és 14-e között. Az önkéntesség európai évének brüsszeli megnyitását követően hamarosan Budapest lesz az EYV-túra második állomása. Az EYV2011 magyarországi koordináló testülete, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Civil Társadalmi Kapcsolatokért felelős osztálya nyolc napos interaktív programot rendez az önkéntesség témakörével kapcsolatosan.

Az EU minden tagállamába ellátogató EYV-túra célja az, hogy közelebb hozza az önkéntességet az emberekhez. A nyolcnapos eseményes során az önkéntesek és az önkéntesekkel dolgozó szervezetek (OIV-k) bemutathatják eredményeiket, élő bemutatókat tarthatnak, találkozhatnak másokkal és felhívhatják a látogatók figyelmét az önkéntesség fontosságára. Az esemény számos más kulturális programot is felölel, többek között táncos, színházi és zenei előadásokat.

A 2011-es európai évet az önkéntességnek szentelve (EYV) a politikaalkotók, az önkéntes szervezetek és más érdekelt felek lokális, regionális, nemzeti és EU szinten elismerhetik az önkéntesség páratlanul fontos szerepét Európában és az európaiak életében. Az európai év felhívja a figyelmet azoknak az EU-ban dolgozó önkéntesek erőfeszítéseire és kihívásaira, akik folyamatosan azért dolgoznak, hogy egy demokratikusabb, gondoskodóbb és felelősebb társadalmat hozzunk létre. Fontos katalizátora lesz az önkéntességgel kapcsolatos politika alkotásnak mind az EU, mind pedig az országok szintjén az elkövetkező évekre.

Az európai önkéntességi túra 2011 főbb programjai:

  • EU Sarok, mely kiemeli az európai önkéntesség dimenzióit
  • az önkéntesek tapasztalatait bemutató történetek
  • vitafórumok politikaalkotókkal, önkéntesekkel és állampolgárokkal
  • találkozó önkéntesekkel
  • szórakozás családi eseményekkel és generációkon átívelő párbeszéddel

További információk

Az Európai Év hivatalos honlapja: www.europa.eu/volunteering (az EYV Körutazás menetrendjével).

A Szövetség honlapja: www.eyv2011.eu.

http://www.onkentesseg2011.hu/

Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm.