A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum közösen mutatja be Veszprémben (Erzsébet tér 1.) a „Mint millió üveggolyó…” A Pál utcai fiúk régen és ma c. kiállítást a Varázslatos Üvegvilág tárlat mellett.

A kiállítás látogatható: 2010. szeptember 21 –  2011. január 23.

Nyitva tartás: K-Sze, P-V: 10 – 18 óráig, Cs: 12 – 20 óráig

Veszprém, Erzsébet stny. 1.

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum közösen mutatja be Veszprémben (Erzsébet tér 1.) a „Mint millió üveggolyó…” A Pál utcai fiúk régen és ma c. kiállítást a Varázslatos Üvegvilág tárlat mellett.

A Petőfi Irodalmi Múzeum eredetileg 2007-ben Éljen a Grund! című kiállításával ünnepelte a 100 éve megjelent Molnár Ferenc-regényt, A Pál utcai fiúkat.

A könyv alapján megtervezett interaktív kiállítás elsődleges célja az általános iskola felső tagozatosainak és a középiskolák tanulóinak megszólítása, irodalmi érdeklődésük felkeltése és elmélyítése. A könyv szereplői és a benne megjelenő helyszínek mára már fogalommá váltak, nemcsak az ifjúságnak, de a felnőtteknek is sokat jelentenek: a Gitt-egylet, a Grund, az Einstand, nemecsek ernő csupa kisbetűvel. A tárlat így több korosztályt is képes vonzani, színvonalas programot kínálva kicsiknek és nagyoknak, lehetőséget teremtve a közös élményszerzésre. A kiállításban megelevenednek a regény helyszínei és a játékterek, melyek a korabeli gyerekeknek a „hazát”és a szabadságot jelentették.

A tárlat rávilágít A Pál utcai fiúkhoz kapcsolódó topográfiai és irodalomtörténeti adatok –  a mű keletkezéstörténete, a szerző gyermekkorának életrajzi részletei, a regény fellelhető helyszínei – ellentmondásaira is, így a kutatómunka eredményeiből a helytörténeti, iskolatörténeti és irodalomtörténeti kutatás egyaránt profitálhat.

Kiemelt cél a látogatók minél aktívabb bevonása a regény világába, ezért többféle interaktív eszközt alkalmazunk: kivetítők, hangeffektek, kalandlapok, az egyes helyszínekhez kapcsolódó játékos feladatok. A Grund világába csöppenve mindenki átélheti (újraélheti) a gyermekkor szabadságát, a játék izgalmát és komolyságát, és végül a térvesztés fájdalmát.

A kiállításhoz múzeumpedagógiai játékok és rendezvények is kapcsolódnak.

Múzeumpedagógiai órára jelentekzni lehet Király Andrásnál a kiraly@vmmuzeumhu e-mail címen vagy a 0620 548 40 31-es telefonszámon.