Honnan jön az ötlet, az ihlet amikor meséket, verseket ír?
Mindig máshonnan. Néha látok vagy hallok valamit az utcán, és arról jut eszembe egy történet, máskor a gyerekeim mesélnek valamit, és ez adja az ihletet, de az is előfordul, hogy én magam töröm a fejem, milyen téma lenne izgalmas az olvasóknak.
Legtöbbször miről ír verset vagy mesét, mi a kedvenc témája?
Nagyon szeretem a kalandokat, még a legkisebbeknek szóló könyveimbe is igyekszem váratlan, izgalmas fordulatok beleszőni. Persze a kicsiknek csak olyat, ami nekik érdekes, a nagyobbaknak sokkal merészebben lehet adagolni az izgalmakat. Ezen kívül nagyon érdekelnek az emberi kapcsolatok, a barátság, szeretet, árulás, irigység, kitartás, elhagyatottság stb. Érdekes feladat egy-egy efféle szálat is beleszőni a történekebe.
Gyerekkorában mire gondolt, hogy mi lesz majd ha nagy lesz?
Legszívesebben Robin Hood bandájába tartoztam volna, mert kalandor akartam lenni. Később arra gondoltam, hogy kaszkadőr, síoktató vagy ornitológus (madarak viselkedését kutató tudós) leszek. Aztán színházat akartam csinálni gyerekeknek, végül magyar-angol tanári diplomát szereztem az egyetemen.
Mi annak a története, hogy író lett?
A legnagyobb lányomnak kezdtem el mesélni, amikor még pici volt és sokat hisztizett. Ezek a mesék a nehéz helyzeteket segítettek kezelni neki is és nekem is – ezekből állt össze első kötetem, a Hisztimesék.
Még mit szeretne elérni az életben, milyen vágyai, céljai vannak?
Szeretnék még sok jó gyerekkönyvet írni, Remélem, hogy készülni fog rajzfilm is néhány mesémből, például a Ruminiből. És nagyon szeretnék időnként felnőtteknek is írni.
Hogy érzi, mennyire becsülik meg a munkáját?
Én nagyon szerencsés vagyok, mert sokan olvassák a könyveimet, és nagyon sok pozitív visszajelzést kapok. A gyerekek elárasztanak levelekkel, rajzokkal kis ajándékokkal, úgyhogy igazán nagyon megbecsülve érzem magam, és ez rengeteg erőt is ad a további munkához.
Ki volt a kedvenc mesehőse gyermekkorában? Miért?
Egyértelműen Robin Hood volt a kedvencem, mert vagány, bátor, rettenthetetlen, mindig segít másokon és harcol az igazságért, sosem panaszkodik, és rengeteg életszeretet, vidámság, szemtelenség van benne. Igazi, jó értelemben vett „fenegyerek”, és ez nekem nagyon tetszett már kiskoromban is!
Milyen érzés nyomtatásban látni a könyvet?
A sokadik könyv megjelenése is hatalmas öröm. Kicsit megható, felemelő, másrészt ott van benne a várakozás is, hogy vajon tetszeni fog-e. Az ember minden könyve beleteszi önmagát, ott van a szívem-lelkem, nem csoda, hogy nagy öröm és izgalom kitenni a nagyvilág elé.
Most milyen könyvet ír?
Jelenleg az Alma című sakkregényem folytatását írom, de ígértem folytatást a Két kis Dinó, a Rumini, a Lengemesék és a Maszat-sorozatoknak is, ráadásul Kertész Erzsivel is tervezzük, hogy írunk még egy közös detekívvregényt, amiben a Négy madár titkának főszereplői kalandoznak tovább.