Tove Jansson finn szerző-illusztrátor mesehősét, Múmint jól ismerik a világon mindenhol.

A stockholmi gyerekmúzeum, a Junibacken Múmin (pontosabban a Múmin megjelenési jogaival rendelkező Moomin Characters és a  Bulls Licensing) segítségével fogja támogatni a menekült gyerekeket.

mumin
Ezen a hétvégén, szeptember 19-20-án valamennyi bevételüket a Vöröskeresztnek adományozzák, hogy ezzel a menekülteket támogassák. Mind mondták, Európa a második világháború óta nem látott ekkora menekültválságot; épp ezért remélik, hogy azok közül, aki tud segíteni, minél többen bekapcsolódnak a jótékonykodásba.

„Nagyon mélyen megérint ez az ügy. Nap mint nap boldogan játszó gyerekek vesznek körül bennünket itt a múzeumban, így különösen megrendítette a munkatársaimat Alan Kurdiss fotója” – nyilatkozta Björn Edlund, a Junibacken igazgatója.

„Követjük Tove Jansson szellemét, és megpróbálunk segíteni ott, ahol csak tudunk. Természetes számunkra, hogy a Vöröskeresztet támogassuk ebben a válsághelyzetben. Valamennyi munkatársunk együttérez a menekültekkel, és mindenki egyetértett abban, hogy segítenünk kell” – mondta Gustav Melin, a Bulls igazgatója.

A hétvégi eseményen a Junibacken múzeumban jelen lesznek a Vöröskereszt önkéntesei is, hogy információt adjanak a látogatóknak és segédkezzenek az adományozásban. A szervezők ilyen módon 30.000 eurónyi összeget szeretnének gyűjteni.