Idén 21. alkalommal rendezik meg Budapesten a nemzetközi könyvfesztivált. Az alábbi válogatásban néhány új könyvet ajánlunk Olvasóinknak, amelyeket érdemes beszerezni...

Idén 21. alkalommal rendezik meg Budapesten a nemzetközi könyvfesztivált. A fesztivál ideje alatt gyerekprogrammal várják a családokat a fesztivál szervezői. A programokról bővebben itt lehet olvasni: http://www.gyermekirodalom.hu/?p=7574

Az alábbi válogatásban néhány új könyvet ajánlunk Olvasóinknak, amelyeket érdemes beszerezni:

rofusz

A költő korábbi, Irijám és Jonibe című kötetével összehasonlítva ez a könyv meglepően más: rövid, helyenként négy-ötsoros, sóhajtásnyi strófák, vagy két versbéli hang párbeszédére épülő, hol szabadon futó, hol kötött formába zárt versek sorjáznak. Nem, ez a világ messze nem tökéletes, Schein Gábor mégis kínál receptet: a mindennapi frusztrációkat bemutató rövid helyzetképeket hol játékos rímekkel oldja fel (például a BKV című versben),  hol az ezerszer hallott panaszolkodások klisévé vált kifejezéseinek értelmetlen vagy talányos voltára hívja fel a figyelmet (többek között például az Ideges című versben). A kötetet Rofusz Kinga illusztrálta. (Móra, 2014)

alma

„Kezdetben Alma alig volt itt: apró pöttyként pihent édesanyja hasában. Még azt sem tudta, hogy létezik.”

A könyv meglepően impozáns mérete, Laurent Moreau gyönyörű illusztrációi csábítják az olvasót, hogy vegye kézbe és lapozzon bele! Belül ugyanez a szépség mutatkozik, kinyitható oldalakkal – nem is lehetne szebben bemutatni azt a csodálatos, 9 hónapig tartó időszakot, amíg a kisbaba megszületik. A mesélő érthetően, a kicsik nyelvén (Finy Petra a könyv fordítója) hozza közelebb azt élet keletkezésének misztikumát. Kicsit humorosan, kedvesen megtudunk minden lényegeset arról, ami mindannyiunkkal megtörtént már, csak nincs emlékünk róla. Különlegesen szép ajándék mindazoknak, akik babát várnak, ugyanakkor mint könyvtárgy is minden könyvszerető ember gyűjteményébe való.

szaloki

 

Szalóki Ági Körforgás című könyve és lemeze kortárs és klasszikus írók verseinek bemutatása, megzenésítése. Kiskovács Eszter illusztráció hangulatosak, humorosak, különlegesek, jól illeszkednek a versekhez. Ahány vers, annyi hangulat, és egészen elképesztő ahogy ötvöződik itt a modern a hagyományossal. Szalóki Ági és zenekara nagyon tud valamit, magas színvonalon mutatnak be valamit, amit kevesen képesek. Ráadásul mindezt gyerekeknek! (Kolibri kiadó, 2014)