Csodaceruza

irodalmi és művészeti magazin 5-10 éves gyerekeknek

Előfizetés: www.csodabolt.hu

Carl Orffra emlékezik a Duna Televízió

A 115 éve született német zeneszerzőre és zenetanárra, Carl Orffra emlékezik július 11-én, vasárnap este a Duna Televízió. A másodmagával művészeti iskolát alapító Orff kétségtelenül legismertebb műve a Carmina Burana, a milánói Scala kórusának előadásában hangzik el; vezényel Bruno Casoni, közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara.

A 20. század egyik legnépszerűbb, legismertebb zeneműve Carl Orff Carmina Buranája a világ számos színpadán, megannyi művész tolmácsolásában elhangzott már. Talán nincs olyan koreográfus, karmester vagy zenei együttes, amelyik számára ne lenne „kötelező” megformálni vagy éppen előadni ezt az először 1937-ben, Frankfurtban bemutatott darabot. A Carmina Burana Orff műfajmegjelölése szerint: Profán dalok énekesekre és énekkarra, hangszerek és vetített képek kíséretében. A zenemű szövegét egy bajorországi kolostorban talált, 13. századi latin–német–francia nyelvű gyűjteményből válogatta a szerző. A szoprán-, tenor-, bariton- szólóra és zenekarra komponált, három nagy részre tagolódó oratórium a tavasz, a bor és a szerelem dicsőségét hirdeti. A július 11-én, este 20 órától műsorra kerülő változatot június 20-án, a Bartók + Európa 2010 Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon rögzítette a Duna Televízió. Az este szólistái Rácz Rita, Horváth István és Filip Bandžak voltak.

Carl Orff német zeneszerző és zenepedagógus, 115 éve, 1895-ben született Münchenben. Tanulmányait a századforduló egyik neves német zeneszerzőjénél, Heinrich Kaminskinál végezte. 1924-ben Dorothee Güntherrel zeneiskolát alapított, ahol a zene és a mozgás újszerű összekapcsolásával kísérleteztek, majd megalkották a zenepedagógia egyik ma is elismert és gyakran alkalmazott módszerét, az Orff-Schulwerk-et. Bár mese- és antik tragédiák feldolgozásai valamint operák is kötődnek a nevéhez, Orff legismertebb műve kétségtelenül a Nemzet Televíziójában július 11-én műsorra kerülő Carmina Burana: humorral, bordallal és Venus – himnusszal fűszerezve.

(Forrás: Duna Televízió)