Csodaceruza

irodalmi és művészeti magazin 5-10 éves gyerekeknek

Előfizetés: www.csodabolt.hu

ESZME fesztivál a Stúdió K-ban

Családi bábos-kézműves hétvége

Szamár a torony tetején – Stúdió K Színház

A hosszú hétvége remek alkalom közös családi programokra. Március 16. és 18. között erre lehetőséget ad az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME) második alkalommal megrendezendő fesztiválja a Stúdió K-ban. Napközben két produkció és kézműves foglalkozás várja a gyerekeket és a szülőket, nagyszülőket, esténként pedig felnőtteknek játszanak bábszínházat.

Az ESZME bábosai a program összeállításánál ügyeltek arra, hogy az egész család együtt tölthesse a hétvégét: a 11 és 15 órakor kezdődő előadásokat már négyéveseknek is ajánlják. Két egyszemélyes produkció szerepel a programban: Az aranyhajú királylány (Majoros Ági Bábszínháza) klasszikus bábjáték egy aranyhajra vágyó királylányról, A székely menyecske meg az ördög (Fabók Mancsi Bábszínháza) című előadásban a vándorbábos hagyományok, a népi mesemondás és a népzene kap hangsúlyt.

A Bódog és Szomorilla a Hepp Trupp, Kolozsi Angéla és Bartal Kiss Rita együttműködése, főhősei egy vándor király uralkodói feladatok nélkül, illetve egy kósza tündér szakirányú varázsdiploma nélkül, de a sok kérdést feltevő, még több meglepetést tartogató történetben komoly szerepet kap egy öreg bőrönd és egy szeszélyes piknikkosár is. Az Egyszemke, kétszemke, háromszemke című meséből írta Gimesi Dóra a Szemenszedett mesét, játszói Bartal Kiss Rita és Hannus Zoltán. A Grimm testvérek e kevésbé ismert meséje egy fordított világban játszódik: egy országban, ahol mindenkinek egy, három vagy öt szeme van. Egy országban, ahol a két szemmel született Erzsikére ferde szemmel néznek.

A fesztivál gyerekprogramjában a Tintaló Társulás (a Nem akarok többé boszorkány lenni, a Zsiga föstő fest, A magányosan sétáló macska, a Tintaló Cirkusz című produkciókat jól ismerheti a közönség) egy meglepetés-előadással vesz részt, és természetesen színre kerül a rendezvénynek otthont adó Stúdió K legutóbbi bemutatója, a Marc Chagall képeinek inspirációjára készült Szamár a torony tetején is, melynek hősei Boldizsár, a nyughatatlan, Zebulond, a szamár, a Hold, a távoli, Nagyapó a tetőn és a festő mesés-játékos világából ismert figurák. A produkció rendezője Fodor Tamás.

Esténként három produkció várja a kamaszkorú családtagokat és a felnőtteket. A MárkusZínház egy irodalmi alapú produkcióval, A helység kalapácsával érkezik. Az alkotók olyan vásári komédiát próbálnak faragni a klasszikus műből, melyben nézőként, játékosként mindenki részt vehet, a végeredmény pedig egy ezéles, kedves, csapodár színház mindannyiunk kedvére, örömére.

A Karácsony Punchéknál kortárs szocio-bábjáték. Technikáját tekintve hagyományos paravános bábjáték, az alkotói szándék szerint pedig görbe tükröt állít magunknak, a karácsonynak, annak, hogy mit is jelent a szeretet ünnepe, amikor képesek vagyunk a család, a szeretet, az ajándékozás címszavaival „megölni” egymást.

Macskaszemmel a sirály kicsi, szánalmas, tollas, és ehető. Sirályszemmel a macska nagy, kövér, veszélyes és ragadozó. Két állat, két nyelv, két világ és egy reménytelennek tűnő vállalkozás. Kikölthet-e a macska egy tojást? Repülhet-e valaha a sirály, akit macska nevelt fel? És kit kell ilyenkor mamának szólítani? A Repülési lecke kezdőknek a legkisebbek, akár már négyévesek számára is élvezetes, de témája, a felnőtté válás, a gyerek-szülő kapcsolat megvalósítása a felnőtteket is érzékenyen érinti.

A 2. ESZME Fesztivál a Stúdió K Színházban alatt megtekinthetők Tóth Eszter képzőművész bábjai is.

Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME – www.eszme.eu) 2005-ben alakult. A színházi alkotókat és képzőművészeket – 32 egyéni tagot és 8 alkotói csoportot – tömörítő ernyőszervezet egyedülálló a független szcénában: nem egyszerű gazdasági lebonyolító szerv vagy produkciós feladatokat magára vállaló társulás, hanem ténylegesen közösségként, minőségi töltettel funkcionáló egyesület.

A fesztivál részletes programja megtalálható a Bóbita magazin különszámában.

 

A 2. ESZME Fesztivál előadásai:

Március 16.

11:00 Az aranyhajú királylány – Majoros Ági Bábszínháza

15:00 Szemenszedett mese – ESZME Bábszínház

19:30 – A helység kalapácsa – MárkusZínház

Március 17.

11:00 A Tintaló Társulás előadása

15:00 Szamár a torony tetején – Stúdió K Színház

09:30 Karácsony Punchéknál – Purgateatrum

Március 18.

11:00 Bódog és Szomorilla – Hepp Trupp

15:00 A székely menyecske meg az ördög – Fabók Mancsi Bábszínháza, ESZME Bábszínház

19:30 Repülési lecke kezdőknek – ESZME Bábszínház, Vaskakas Bábszínház