Olvasni jó!

FÁBIÁN ERIKA

Elsős lányom a kreatív nyelvfelhasználó korszakába lépett – a ly betűt gyakoroltató feladatlapon lévő gömbölyded valami leírása szerint csak és kizárólag tolyás lehetett. A tyúkon már rég túljutottak, március közepére az egész ábécét átvették. Mivel Fruzsina mindig is figyelemmel hallgatta a meséket, úgy gondoltam, hogy a hasonló problémákat kikerülendő, az íráshoz szükséges nyelvtani alapokat legkönnyebben a saját olvasással fogja elsajátítani. Közös könyvtárlátogatásunkkor kezdőknek szánt műveket kerestünk neki.

A könyvek kiválasztásánál fontos szerepet játszottak az illusztrációk, az állatos korszak után már a mindennapi élet ábrázolása vonzó ennek a korosztálynak a számára. Meghatározó volt az írás és a képek aránya is, a túl hosszú szöveg még elrettentő erővel bírt. A legvonzóbbaknak a zsebkönyv méretű kiadványok bizonyultak, és az én feladatom volt, hogy ezekből a könnyen értelmezhető szövegűeket vegyük ki. A Fabula Stúdió Olvasólétra sorozata a lépésről lépésre haladást ígéri az 5-9 éves gyerekek számára, ami nálunk be is vált. A Breki és Cini sorozatban a szövegbe ágyazott piktogramok felismerése jelenti az aktivitást, a Cinke és a Tigris címkéjűekben  már néhány soros, sok képpel illusztrál szöveget tehetnek magukévá. A kettő közötti átmenet, tananyagból ismert szótagolást viszont Kovács Klára: Kirándulás az Ábécé-hegyre című művének olvasásával gyakoroltuk, aminek a szövege kevésbé kötötte le a gyermekem. Viszont az általa szinte szóról szóra ismert Anna, Peti és Gergő mesék saját feldolgozása motiváló tényezőként működött.

A kezdeti nehézségeken lányomat leginkább a történet iránti érdeklődés segítette át. Az Olvasólétra izgalmas, modern iskolai sztorikat dolgoz fel, humorban viszont a Passage Kiadó – Csupa igaz történet sorozata bizonyult verhetetlennek. Az utóbbiban szereplő négygyerekes család hétköznapjai minden epizódban abszurdba fordulnak. Az anya a csemetéi által elmázolt festménnyel nyeri meg a pályázatot, az apa a nem nevelő hatásúnak minősített utazó vidámparkban ragad szórakozni, a legnagyobb fiú punkra nyírja a macskát, a második az extravagáns nagyi által pozitívra fordított hozzáállással kommentál, a babát a tök butának tartott kutya menti meg, miközben a főhős kislány extrém állatok gondozását vállalja zsebpénze megszerzéséért. Szóval pont olyanok, mint mi. Olvasni jó! – hirdeti az alcím, és erre Fruzsina is rábólintott, miután még a könny is kicsordult a szeméből a nevetéstől.

Olvasólétra – sorozat (Fabula Stúdió, 2003-2008)
Olvasó Breki – Claudia Ondracek, Christian Zimmer: A kis várszellem az iskolában
Olvasó Cinke – Petra Fietzek: Szerencséd volt, kicsi delfin!
Olvasó Tigris – Jana Frey: Kutyás történetek
Kovács Klára: Kirándulás az Ábécé-hegyre (Holnap Kiadó, 2009)
Csupa igaz történet – Olvasni jó!  –  A sorozat írója: Claude Clément (Passage Kiadó, 2000)