Fikarc nem elég, hogy rettenetesen ronda, ráadásul apró termetű is. Az előbbit senki nem rója fel neki, így van ez rendjén a Morajló-hegy gyomrában élő óriások világában – egyikük rondább, mint a másik. De ki látott már olyat, hogy egy óriás csak akkorka legyen, mint egy pöttöm (az óriások nevezik így az embereket). Fikarc jövőjét és terveit óriáshoz méltatlan méretei jelentősen beszűkítik, még szerencse, hogy családja elfogadja. Sokkal nehezebb dolga van az iskolában, ahol még a legkisebb alsós is ötször akkora, mint a záróvizsgára készülő aprólék, akinek sárkányológiából és pöttömtanból kellene átvergődnie a teszten. Az élet azonban felülírja mind a vizsgáztatók, mind Fikarc terveit – kiderül, hogy az elméleti tananyagnak vajmi kevés hasznát venni a terepgyakorlaton. A világ legkisebb óriása előbb megismerkedik egy pöttömmel és az emberek – óriásszemmel nézve – ijesztő varázsvilágával, majd sárkánytani alapismereteit bővítendő összebarátkozik Lángossal, s válik sárkánylovassá.
Janet Foxley Fikarc és az óriások című könyve fikarcnyival sem ad többet, mint bármelyik legkisebb fiús népmese vagy éppen Csukás István Süsüje. Az eltérő tulajdonságai miatt kitaszított, lesajnált hős végül győzedelmeskedik a próbákon, és a közösség megmentőjévé válik. Fikarcnak nagyobb a szíve és az esze, mint az összes többi óriásnak együttvéve, s tudjuk, a jó szív mindig elnyeri a jutalmát: elismert, hasznos tagjává válik XIII. Félkegyelmes király népének.
A mesélő a sablonok használatán túl a humor területén igyekszik erényeket csillogtatni. A történet – Andy Stanton Haragumi-sorozatát idéző – gusztustalansága minden bizonnyal elnyerné az óvodás korosztály elismerését, ám szülő legyen a talpán, aki fel bírja olvasni ezeket a gyomorforgató részeket. A könyv célközönsége valójában nem a kisgyerekes szülők, hanem a tabuk döntögetésében élenjáró kamasz olvasók, akik a rútság mögött talán meglátják Fikarc értékeit, s jól szórakoznak a firkálásokat idéző illusztrációkon (Steve Wells rajzai), amelyek között vannak tényleg viccesek.
Janet Foxley: Fikarc és az óriások (Fordította Dobosi Beáta)
Animus Kiadó, 2011.

POMPOR ZOLTÁN