Fotó: Raffay Zsófi

2012 januárjától lesznek láthatóak a következő Ilustrarte kiállítás válogatott pályaművei a portugáliai Barreiróban, Lisszabon mellett, a Museum of Electricity kiállítótermeiben.

A kiállítás célja, hogy a könyvillusztrációt mint alkalmazott művészeti ágat promotálja. A viszonylag fiatal rendezvényre (a kezdeményezés nyolc éve jött létre, és jövőre az ötödik tárlatot nyitják meg) 65 országból 1585 pályamű érkezett, ami mutatja, hogy a szakma világszerte kiterebélyesedett, és egyre több grafikus fordul a könyvillusztrálás felé.

A neves zsűri – Martin Jarrie (francia, illusztrátor és festő), Isidro Ferrer (spanyol, illusztrátor és designer) Isabelle Vandenabeele (belga, illusztrátor, az Ilustrarte ’09 győztese), Paolo Canton (olasz, szerkesztő), João Paulo Cotrim (portugál, író és újságíró) úgy döntött idén, hogy a 2012 Illustrarte Grand Prix-t, a fődíjat az olasz illusztrátor, Valerio Vidali kapja pályaműveiért. Kiosztották továbbá a két tiszteletdíjat is, az egyiket az olasz Simone Rea kapta, a másikat Nina Wehrle és Evelyn Laube, Svájcból.

A további ötven, kiállításra kerülő illusztrátor között szerepel a magyar Nagy Diána is, olyan elismert és sikeres fiatal illusztrátorok között, mint az olasz Chiara Carrer, a korábban már Ilustrarte-díjas Bernardo Carvalho Portugáliából, a Franciaországban élő Goele Dewanckel, a spanyolok közül Pablo Amargo, a belga Tim van den Abeele és Kaatje Vermeire, vagy éppen Harriet Russell az Egyesült Királyságból.

Tavasszal, amikor a lisszaboni kiállítás befejződik, a belgiumi Gentbe, a szépművészeti akadémiára utazik az anyag, hogy az ottani diákok közelebbről is tanulmányozhassák a műveket.

További információkért, videókért is érdemes ellátogatni a rendezvény honlapjára: http://www.ilustrarte.net/

 Wittmann Ildikó