Bényi Ildikó és Kányádi Sándor vehette át az Aphelandra Alapítvány 2011-es díját

Fotó: Mohai Balázs

Bényi Ildikó televíziós műsorvezető és Kányádi Sándor író, költő, műfordító vehette át az Aphelandra Alapítvány 2011-es díját csütörtökön Budapesten.

Az alapítvány 2001-ben hozta létre az Aphelandra-díjat azzal a céllal, hogy példaképül állítsanak olyan embereket, akik kiemelkedő munkájukkal, humanizmusukkal kiérdemlik egy-egy közösség, embercsoport megbecsülését.
“Bényi Ildikó példát mutat a szép magyar nyelv használatával, mellyel a sok negatív példa ellenére is reményt ad arra, hogy képesek vagyunk magyarságunkat átörökíteni a jövő nemzedéknek” – fogalmazott Macher Endréné kuratóriumi tag a Festetics Palotában rendezett díjátadó ünnepségen. Hozzátette: az ilyen szép és korrekt nyelvhasználat manapság, az értékvesztett médiában igen ritka, pedig a magyar nyelv tisztaságának megőrzése és példamutató használata nagyon fontos a fiatal és igényes közönség számára. A műsorvezető emberi tartásával olyan pozitív képet nyújt felénk, amely a mai világ felületessége és pénzközpontúsága mellett az igazi humanista értékekre helyezi a hangsúlyt. Műsoraiban az emberek szeretete és tisztelete, a valódi értékek közvetítése fontos szempont.
Kányádi Sándort emberszeretete és őszintesége tette nagy költővé, gyerekeknek írt verseiből a derű és humanizmus köszön vissza. A székely kisfiú megőrizte “egyenes tartását és magyarságát minden körülmények között”, a magyar nyelv tisztaságának megőrzését pedig mindig fontos feladatának tekintette – méltatta a díjazottat Varga János kuratóriumi tag. Mint mondta, Kányádi Sándor “elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar kultúra, költészet és az emberek közötti szeretetteljes kapcsolatok elmélyítése” terén, példamutatását és emberségét szeretnék megköszönni a díjjal.
A két díjazottat 14 jelölt közül, többszöri titkos szavazással választották ki – hangsúlyozta Svéhlik Csaba kuratóriumi tag.
A korábbi években Szabó Gyula és Halász Judit színművész, Palya Bea énekes, Varga Zoltán kürtművész, Böjte Csaba, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője, Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője, Bogyay Katalin kulturális diplomata és Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője kapta az elismerést.
Az elismerés névadója egy dél-amerikai származású, ritka szépségű növény, amelyből egy-egy cseréppel kaptak is a díjazottak.

(MTI)