Markó Károly: Tájkép Tivoli mellett

A Markó Károly-kiállításhoz kapcsolódva családi nappal, az állandó kiállításokban pedig tárlatvezetéssel várja szombaton a látogatókat a Magyar Nemzeti Galéria, amely pünkösdvasárnap és -hétfőn is nyitva tart.

A Markó Károly és köre – Mítosztól a képig című kiállításra szombaton 11 és 14 óra között várják a családokat. A gyermekkel érkezőknek ez idő alatt ingyenes a Markó-tárlatra a belépés és a kicsiknek tartott foglalkozás is – mondta Miklós Léna, a Magyar Nemzeti Galéria sajtóreferense csütörtökön az MTI-nek.
Büki Barbara múzeumpedagógus hozzátette, hogy a program kezdetére érkező családoknak fél 12-kor közös tárlatnézést is tartanak. A gyerekek ezután – vagy akár ez idő alatt is – egy kreatív műhelyben a mitológiai mesék világában elmerülve papírból készíthetnek kis kinyitható színházat. A múzeumpedagógus szerint a foglalkozáshoz az ötletet Markó Károly festményei adták, amelyek a mitológia világába kalauzolják a nézőt, gyerekszemmel pedig szinte meseszerűek. Több képnek is olyan a hatása, mintha egy színházi előadás hátterét vagy akár egy színházi bemutatót látna az ember.
Szombaton az állandó kiállításokban is tárlatvezetésekkel várja a múzeum a látogatókat, akik 14 órától művészettörténész vezetésével kalandozhatnak Nemzeti Galériában.
A múzeum pünkösdvasárnap és -hétfőn is nyitva tart. Az állandó kiállítások, valamint az idősebb Markó Károly életművét átfogóan bemutató, követőinek, tanítványainak munkájából ízelítőt adó kiállítás mellett a hosszú hétvégén megtekinthető lesz Munkácsy Krisztus-trilógiája, az autizmussal élők és kortárs magyar képzőművészek Privát labirintusok című közös tárlata és a Határok nélkül című kiállítás is, amely a kortárs horvát szobrászatról ad áttekintést.

A Magyar Nemzeti Galéria június 14-én, kedden zárva tart.

Forrás: MTI