A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára, Bányai István grafikusművész tart előadást a MOME-n a kurzushét keretein belül.

A MOME tavaszi kurzushetének kitüntetett vendége nyílt prezentációra várja a közönséget.
A nemzetközileg is elismert, többek közt filmplakát tervezőként és gyermekkönyv illusztrátorként is dolgozó Bányai készített már videoklipet Jean Michelle Jarre számára és állandó munkatársa többek közt a Rolling Stone, a New York Times és a New Yorker magazinoknak.

Időpont: 2011. március 22. 16.00
Helyszín: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Auditóriuma, 1121 Bp., Zugligeti út 9-25.

Az esemény a jelentős számú szakmai érdeklődőn túl, a nagyközönség számára is nyitott!

Egyéni rajzstílus, nemzetközi elismerések

Bányai István a Magyar Iparművészeti Főiskolán 1972-ben fejezte be tanulmányait. A ’70-es években Magyarországon kiemelkedő filmplakát-tervezőként tartották számon. A munkáit Ist-One-ként szignáló tervezőgrafikus 1980-tól az Egyesült Államokban él, és egyéni rajzstílusával, a századfordulós bécsi retrót, amerikai popot és európai abszurditást ötvöző alkotásaival meghatározó szerepet tölt be a nemzetközi illusztrátorok, alkalmazott grafikusok körében. A Push Pin csoport tagja, Seymor Chwast kollégája.1995-ben New Yorkban megjelent első saját könyve, a ZOOM, amelyet a Publishes Weekly az év legjobb könyvének választott és a gyerek zsűritől megkapta az IRA Chidren’s Joy díjat. 1996-ban megjelent a RE-ZOOM, második önálló könyve, majd 1997-ben az R.E.M., harmadik önálló gyerekkönyve. Ugyanebben az évben Jean Michelle Jarre kéri fel videoklip készítésére. 1999-ben az Amerikai Illusztrátorok Évkönyvének borítójának tervezője. 2001-ben jelent meg munkáinak gyűjteménye, „- = + (Mínusz egyenlő Plusz)” címmel. 2005-ben 12 országban került kiadásra könyve „The Other Side” címmel. A New Yorker, a Playboy, az Atlantic Monthly, a Rolling Stone és a New York Times állandó munkatársa. Bányai István a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára. 2005 októberében Magyarországon jelent meg ZOOM című könyve.

A világ legjobb illusztrátorai között

A változó idők ellenére István Bányai továbbra is a szakmában maradt és értékes munkákat hozott létre, az amerikai illusztrátorok érdemes alkotójaként. A New Yorker és az Atlantic havi borítóinak alkotója, az Atlantic galériájának rendszeres közreműködője. Sok száz rajza mindenütt megtalálható a Mother Jones-tól a New York Times-ig. Kiállítóként szerepelt Szöulban, a Világ Legjobb Illusztrátorainak bemutatásán (Best Illustrators Show 2008-2010), egy háborúellenes kiállításon (Anti War Show 2008) a New York-i Illusztrátorok Társaságával.
Figyelemreméltó „Rendkívüli Magyarország” projektje (http://extremelyhungary.org/istvan.html), mely interaktív illusztrált web felület és rendezvénysorozat híres magyarokról a New York-i Magyar Kulturális Intézetben (2009). Meghívott előadóként szerepelt egy olaszországi írótalálkozón (Scrittorincittá ~ Cuneo), és számos design iskola meghívott vendége volt, mint gyermekkönyv szerző és illusztrátor (Pádua, Merano, Velence, Milánó). Munkáit méltatta az Italian Comics Journal, 2009 decemberében. Meghívott szerzői előadóként jelen volt az „ICON6” Illusztrációs Konferencián (2010 Kalifornia LA/Pasadena). A Taschen kiadó válogatott munkáiból Karikatúra könyvet jelentet meg 2011-ben.
Tervezett kiállítása “One Man Show” a Norman Rockwell Illustration Museum-ban 2012-ben várható.