Csodaceruza

irodalmi és művészeti magazin 5-10 éves gyerekeknek

Előfizetés: www.csodabolt.hu

Fiatal illusztrátorok: Pagels-Tóth Anna

Miért jelentkeztél a MOME grafika szakára?
A grafika területén tudom önkifejezésemet és képzőművész énemet egyaránt kibontakoztatni.

Miért szeretnél meseillusztrációkat készíteni, miért áll közel hozzád ez a műfaj?
A grafikai világom elrugaszkodott, olykor elvont és szürreális nyelven beszél, ez a nyelvezet leginkább a mese világához áll közel.

Mi a véleményed a mai gyerekkönyvekről?
Ez összetett, de ha a gyerekkönyvillusztrálást az időjáráshoz hasonlítanám, érzékelhető, hogy helyenként új szelek fújnak, de ezeknek fel kell erősödnük és állandósulniuk kell olyan mértékben, hogy lényegi változást vonjanak maguk után, és az egész időjárásra kihasnak. Ehhez idő kell.

Ha valaki illusztrálással bízna meg, milyen műfajban éreznéd igazán otthon magadat?
A reális képábrázolás távol áll tőlem, szeretem a sajátos képivilágomat érvényesíteni, amelyben otthonosan érzem magamat. Ezzel párhuzamosan minden kihívás érdekel, szakmai fejlődésem fontos, így keresem az idegen helyzeteket is, hogy frissességemet és kíváncsiságomat új kifejezési módokban tudjam kamatoztatni.

Szerinted milyen lehetőségei vannak manapság egy pályakezdő illusztrátornak?
Minél tudatosabban kezeli egy illusztrátor belső és külső elváráasait a szakmával kapcsolatban, grafikai specifikumát, tehetségét, annál céltudtaosabban tudja magát a piacon pozicionálni. Ezt szem előtt tartva kitartó és optimista hozzállás is szükséges ahhoz, hogy a visszautasítások ne vessenek vissza az önmagába vetett hitéből, hiszen túlkínálat van illusztrátori oldalon és a kvalitásbeli követelmény a piaci oldalon pedig nem minden esetben motiváló.

Melyik a kedvenc animációs filmed?
Nauszika – A szél harcosai (1985),  Belleville Rendezvous (2003)