December 1 és december 6. között 26. alkalommal rendezik meg Montreuil-ben (Párizs külvárosában) a gyermekkönyv és folyóirat vásárt (Salon du livre et de la presse jeunesse), melynek idei témája a hercegek és hercegnők a gyermekirodalomban. A rendezvény keretén belül a kastélyok világáról tekinthet meg kiállítást a közönség. Idén magyar vendégei is lesznek a vásárnak. A rendezvény szervezői nagy figyelmet fordítanak arra, hogy európai gyermekkönyvek is bemutatkozhassanak 300 négyzetméteren, magyar részről a vásáron Csányi Dóra (Csimota Kiadó) lesz jelen, illusztrátorok közül pedig  Baranyai Andrást és Kárpáti Tibort látják vendégül.
Számos szakmai programot szerveznek, ahol a gyermek- és ifjúsági irodalom helyzetéről beszélnek, valamint a nagyközönség számára is nyitottá teszik a rendezvényt. 2009-ben 150 000 látogatója volt az eseménynek.

És hogy mi minden lesz még ezen a hatalmas, nagyon jó hangulatú, inspiratív gyermekkönyves rendezvényen? Érdemes belelapozni a katalógusba, mely szintén a vásár honlapján elérhető.
Csak büszkék lehetnek a franciák arra, hogy ekkora hagyománnyal és ilyen magas szinten tudják képviselni a gyermekek olvasáskultúrájának, illetve a gyermekkönyveknek az ügyét.