A hivatalos megnyitó 2010. szeptember 18-án de. 10.00 órakor kezdődött.

A program a következő volt:

1. Halász Judit színművésznő mondott el egy megható Tóth Krisztina verset, majd felolvasott egy nagyon kedves beírást Bálint Ágnes vendégkönyvéből (Radó Iván írta az írónő halálhírére 2008-ban).

2. A vecsési Bálint Ágnes óvoda gyermekei kis jelenetet adtak elő a Mazsolából. Egy hatalmas sárga tökházat is hoztak magukkal.

3. Sárváry András Dr., Bálint Ágnes veje, köszöntötte a megjelenteket, és külön megköszönte a ház és a bútorok felújításában résztvevő köművesek, ácsok és más mesteremberek áldozatos munkáját.

4. A vecsési gróf Andrássy Gyula iskola Babszem Jankó bábcsoportja egy részletet adott elő egy Tollasbál c. bábjelentből, amit Bálint Ágnes 1984-ben írt az akkori bábcsoportnak, amiben az unokái is játszottak.

5. Szlahó Csaba, Vecsés város polgármestere, ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy nem csupán a városnak fontos az emlékház működtetése, hanem az egész országnak, mert segít megőrizni az írónő emlékét, kedves, ember- és állatszerető, humoros meséit, amelyen nemzedékek nőttek fel, az emlékház kiállítása közel hozza a gyerekekhez.

6. A vecsési Halmi telepi iskolából egy kisfiú a Szeleburdi családból mondta el Laci egy napját kívülről, nagyon jól. Ezután a Mazsolából következett egy rövid jelenet.

7. Ráday Mihály, Bálint Ágnes régi kollégája és barátja emlékezett vissza a régi szép időkre, amikor a Magyar Televízióban még készültek gyermekműsorok.

8. A vecsési Petőfi téri iskola gyerekei egy egész fejezetet adtak elő a Frakk, a macskák réméből. Két mesélő mellett Irma néni és Károly bácsi, Lukrécia és Szerénke, Micike és a legvégén Frakk is megjelent. Lukrécia és Szerénke nagy tapsot kapott.

Szeptember 25-én és 26.-án 10.00 és 18.00 óra között az Emlékház nyitva tart, várják az érdeklődőket. Ezen a hétvégén megrendezik a Vecsési Káposzta Fesztivál, ahonnan különböző érdekes szállítóeszközökön érkezhetnek a látogatók az Emlékházba. Ezt követően egyelőre csak előre bejelentett (balintagnes10@freemail.hu) gyermekcsoportok látogatásait tudják fogadni.

Bővebben: http://balintagnes.hu/emlekhaz.htm