Február 14-én Magyarországon hatodik éve ünnepeljük meg a Nemzetközi Könyvajándékozás Napját.

A kezdeményezés egy önkéntes felhívás mindenki számára. Célja, hogy növelje a gyerekek hozzáférési lehetőségeit a könyvekhez, és hogy még több kedvet kapjanak az olvasáshoz.
A Nemzetközi Könyvajándékozás Napján azt szeretnék elérni, hogy adjon minden felnőtt egy gyereknek egy könyvet február 14-én.
Arra kérjük Önt, hogy ezen a napon:
– ajándékozzon könyvet egy ismerős vagy rokon gyereknek
– vagy hagyjon könyvet olyan nyilvános helyiségben, amit gyerekek látogatnak (váróterem, játszósarok stb.)
– vagy ajándékozzon jó állapotú könyvet a helyi könyvtárnak, kórháznak, napköziotthonnak, vagy olyan szervezetnek, amely használt könyveket juttat el rászoruló gyerekeknek.

Mindemellett mindenkit bátorítunk arra, hogy segítse egész évben azon nonprofit szervezetek munkáját, amelyek könyvekkel látják el a gyerekeket.

Mivel ez egy önkéntes szerveződésű ügy, ezért az Ön önkéntes segítségére is számítunk, hogy minél több gyerek és felnőtt ünnepelhesse meg a Nemzetközi Könyvajándékozás Napját.

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet kampányának plakátját a többszörösen díjazott illusztrátor, Kárpáti Tibor készítette. A mesebeli farkas látható rajta, amint épp egy könyvvel kedveskedik Piroskának az erdő mélyén. Gondoljunk bele, mennyire más vége lesz így ennek a mesének. Ez az apró gesztus bizony sorsfordító lehet!

Intézetünk a kezdeményezés népszerűsítése mellett pályázatot ír ki iskoláknak, könyvtáraknak, közintézményeknek, hogy arra buzdítsa őket: érdemes bekapcsolódni. Ennek részleteiről hamarosan oldalunkon lehet tájékozódni.