A Megyeri Úti Általános Iskola diákjai részt vettek a Nemzeti Színház János vitéz előadásán. A Csodaceruza legutóbbi lapszámában a színházról, ezen belül is a Nemzeti Színház előadásairól olvashattak bővebben a gyerekek.
Köszönjük Makra Katalinnak, hogy megosztotta velünk a beszámolókat, a színházi előadásokról gyerekek írtak elemzést. Ezek közül válogattunk.

Petőfi Sándor – János vitéz – egy színházi előadás elemzése

Fölker Sára 5. c

A mű címe: János vitéz – Író: Petőfi Sándor – Rendező: Vidnyánszky Attila

2017. október 18-án, egy szerdai napon, osztálytársaimmal lehetőséget kaptunk a János vitéz előadás megtekintésére az egyik legszebb színházban, a Nemzeti Színházban. Nagyon örültem, mert szeretem a színházi darabokat, a színészi világot. A János vitézt ötödik osztályban fogjuk tanulni, így talán könnyebb lesz a verset átérezni, megérteni.

A színház gyönyörű látványt nyújt, főleg este, kivilágítva. Egy óriás kert és szoborpark veszi körül. Képzeljétek, a park egy dunai hajót formáz! Az épület belülről tágas, modern.

A történetben az egyik főszereplő, Jancsi egy juhászbojtár, a másik főszereplő, Iluska pedig szegény árva, aki a mostohájával él. Kettejük megismerkedéséről, szerelméről szól, és hogy milyen erős lehet a szerelem. János vitéz igazi mese arról, hogyan is lehet az árva fiúból Tündérország királya. Kukorica Jancsi hihetetlen kalandokkal teli utazásán rablókkal, óriásokkal csatázik, megmenti a francia király lányát is. A végén Jancsi végül visszakapja a legnagyobb ajándékot, amire csak vágyik, szeretett Iluskáját.

Az előadás kétfelvonásos volt. Valós helyszíneken járhattunk pl.: Franciaország, és mesebeli helyszíneken is pl.: Tündérország. Az egyik kedvenc színpadi jelenetem, amikor Jancsi egy griffmadár hátán repül hazáig. Gyönyörű, aranyszínű madár repült át a színpadon. A másik szerintem hatásos elem, egy óriási nagy kör, melyen lyukak voltak. Ezeken a lyukakon keresztül fényt szórtak a nézők közé. Nagyod érdekes kellékekkel értek el hatásokat, nekem a kedvencem egy forgatható ház volt, amelynek több szerepe volt, több helyszín is megjelent benne.

Zenei motívumokat, zenei aláfestéseket is hallottunk pl.: madárcsicsergés, tenger zúgás.

Nekem már volt szerencsém a Nemzeti Színházban járni, akkor a legjobb barátnőmmel voltam ott. Most pedig az osztályommal.

Nagyon tetszett az előadás, érdekes volt számomra, nagyon sokat segített a vers megértésében. Szívesen ajánlom korombeli társaimnak, főleg azoknak, akik szintén fogják olvasni, tanulni az iskolában a János vitézt.

Mindenkinek üzenem: Színházba járni jó! Teljesen más, mint otthon a tv-készüléken, vagy a számítógépen, videón megnézni az előadást. A színház hat az érzékekre, érzésekre. Beleképzelhetjük magunkat a színdarabba, talán titokban mi is ott állhatunk a színpadon.

A Csodaceruza lapszámát itt érheted el: http://www.csodabolt.hu/products/csodaceruza-180-eves-a-nemzeti-szinhaz/