Tábor, 2017. szeptember 28-30.

Kis és közepes méretű kiadók nemzetközi fesztiválját rendezték meg szeptember utolsó hétvégéjén a csehországi Táborban. Ez az esemény évek óta a képregény és az illusztrációk, a könyves szakmák ünnepe.

A Tabook célja, hogy bemutassa és közelebb hozza az olvasókhoz a mai független könyvszakma legfontosabb személyiségeit, a minőségi kiadványok széles skáláját és az ehhez kapcsolódó összes tevékenységet. A Tabook és a Baobab kiadó a könyvet művészeti, nem pedig kereskedelmi termékként kezeli. Az értékes könyvek kiadói gyűlnek össze ezen az eseményen évről évre, idén több mint hatvanhat kis kiadó vett részt a fesztiválon.

Ebben az évben megvizsgálták, hogy a humor, a groteszk, a szatíra miként van jelen a cseh irodalomban (és a társadalomban). Sylva Fischerová, Václav Jamek és Jiří Pelán beszélgettek a témáról. A hagyományos közép-európai program részeként Lengyelország mutatkozott be. Fókuszba helyezték az új könyvkiadás ígéretes műfaját, amely bizonyos mértékig a hanyatló médiát képviseli.

A fesztiválon többek között vendég volt Aleksandra Cieslak. (Könyve Bolognában díjat nyert, a Baobab kiadó standján cseh kiadásban is meg lehetett vásárolni.) A lengyel karikaturista és szerző bemutatta a könyvét, ami a könyvkészítésről szólt: az inspirációról, tipográfiáról, önkifejezésről. Az alkotási folyamat magában foglalja az olvasót is, aki nem csak olvas, hanem aktívan kiegészíti a dokumentumokat, betűket.

A szervezők, mivel a képeskönyvekkel és és illusztrációkkal foglalkoznak, felhívták a figyelmet néhány olyan képeskönyvre is, amelyek aktív együttműködést igényelnek az olvasótól, vagy különböző módokat javasolnak a kép olvasására.

Hangulatos könyvvásár kísérte a szakmai programokat, kiállításokat.